Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et annet fagbrev?

Annet 19 år
 

Spørsmål

hei, jeg er snekkerlærling nå og har litt under 1 år igjen før jeg kan ta fagbrevet men har lyst å bli anleggsmaskinfører. er det mulig for meg å bli det ? isåfall hvordan ?

Besvart 15.03.2019 14:29
 

Svar
Hei

Først og fremst håper vi at du har planlagt å fullføre det svennebrevet du er i gang med. En nesten fullført utdanning er dessverre lite verdt sammenlignet med en som er fullført, selv om du ikke planlegger å bli i yrket. Du har dessuten kommet så langt i læretida at du har brukt opp ungdomsretten din, uavhengig av om du fullfører eller ikke, så du får ikke rett på mer opplæring.

Det er fullt mulig for deg å ta et fagbrev til! Det er mange som etter hvert tar et fagbrev nummer to, ofte i et fag som henger naturlig sammen med det første.

Utdanningen for å bli anleggsmaskinfører er fireårig, 2 år på skole og 2 år som lærling, på Bygg- og anleggsteknikk (eller et kryssløp fra Teknikk og industriell produksjon). Du har antagelig riktig vg1, men du mangler programfagene fra vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling i det ordinære løpet, og fellesfagene på vg2 har du fra før.

Det er likevel mulig å gå rett ut i ny læretid som anleggsmaskinfører, etter at du er ferdig snekker, uten å gå mer skole. Da blir læretida utvidet for å erstatte de programfagene du mangler. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling uten riktig skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje, og fra sted til sted. Eget nettverk er en fordel, så start med å snakke med folk i bedriften og bransjen din.

Det mulig å få avkortning i læretida til fagbrev nummer to, hvis det er et beslektet fag. Beslektet betyr at læretida bygger på samme vg2, eller i hvert fall på samme vg1. Det er fagopplæringen i hjemfylket ditt som avgjør hvor mye avkortning du kan få. Det avhenger av om du har riktig skolebakgrunn, og hva slags praksis du har hatt mens du var lærling i det første faget, og eventuell jobberfaring etterpå. For å få avkortning må den erfaringen du har være relevant for det nye faget.

Snakk gjerne med opplæringskontoret ditt eller med fagopplæringen i hjemfylket ditt for å få mer informasjon.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning