Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et friår og ta opp fag som privatist?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Hvis jeg ikke består på et fag. Og velger å ta opp fag i fri år, blir det på ordinær kvote da. Eller betyr det at jeg ikke kan ta opp fag og får ikke generell studiespesialisering??

Besvart 19.03.2019 10:44
 

Svar
Hei

Du kan ikke ta et friår kun for å være privatist og likevel få et førstegangsvitnemål.

For å få et førstegangsvitnemål må du fullføre på normert tid. Unntak for å bruke lenger tid er nedfelt i forskrift til opplæringsloven § 3-43.

Hvis du tar opp et fag samtidig som du er elev på skolen kan du fremdeles få et førstegangsvitnemål, så sant du fullfører på normert tid.

Det er skolen din som avgjør om du kvalifiserer for et førstegangsvitnemål eller ikke. Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om det du lurer på, så du kan få mer konkrete svar i forhold til din situasjon.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva skjer hvis du ikke fullfører alle fag?

Gutt på skolen (colourbox.com)

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag? Her kan du lese hva konsekvensen blir for deg og hvilke muligheter du har til å komme deg videre.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning