Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på en del ting om ungdomsskolen

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Begynner på u-skolen nå til høsten. Har et par spørsmål: 1. Hva ser læreren på når hun/han gir karakter? 2. Får man vite litt om språkfagene/valgfagene før man må velge? 3. Får man en standpunkt karakter etter hvert år eller bare i 10. klasse? 4. Hvor ofte er det tentamen, og i hvilke fag? 5. Hvis man har f.eks. programmering i 8. klasse, innsats for andre i 9. klasse og teknologi i prakis i 10. klasse. Får man da tre standpunkt karaktere? 6. Må man rekke opp hånda i klassen for å få bedre karakterer?

Besvart 20.03.2019 14:27
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss med så mange gode spørsmål. 

1: Læreren skal vurdere eleven ut i fra kompetansemåla som er gitt av Utdanningsdirektoratet, og som du kan finne i de ulike læreplanene på deres nettsider. Lærerne bryter disse ned til læringsmål underveis. 

2: Ja, det får du. Det skal komme noen fra ungdomsskolen og informere om dette. Men du kan også sette deg inn i dette selv, da det ligger mye informasjon også om dette på Utdanningsdirektoratets nettsider.

3: Hvert halvår får man terminkarakterer, men standpunktkarakterer får man først i 10. klasse. I mat og helse, og dersom du bytter språk-/valgfag så får du standpunktkarakterer i disse faga også i 8. og 9. klasse.

4: Det er opp til hver enkelt skole om/hvor ofte det holdes tentamen. De fleste gjør det hvert halvår, like før jul og like før sommeren. Da holdes tentamen ofte i basisfaga: norsk, engelsk og matematikk.

5: Viser til punkt 3 - ja, det vil du i teorien få. Det er likevel opp til hver enkelt skole hvordan de løser dette.  

6: Det er alltid positivt med muntlig innsats i timene, spesielt i fag som samfunns- og naturfag, KRLE og språk. Det spiller inn på muntligkarakteren i norsk og engelsk, og er en viktig måte å vise engasjement og forståelse på. 

Jeg håper dette var til hjelp, og at overgangen til ungdomsskolen blir en god opplevelse for deg. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan settes karakter i orden og atferd (oppførsel)?

Jente sjekker mobilen i tomen (colourbox.com)

Karakteren din i orden og atferd settes ut fra hvor godt du har fulgt skolens ordensreglement. Men hva kan egentlig stå i dette reglementet, og hva kan straffen bli om du bryter det?

Les mer

Valgfag på ungdomsskolen

ungdommer pc (colourbox.com)

Skal du begynne i 8. klasse? Her er informasjon om de forskjellige valgfagene du kan velge blant.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning