Hopp til hovedinnholdet

Hvilke jobber kan jeg få uten utdanning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det finnes noe jeg kan jobbe med eller som, jeg har nemlig kun fullført vg1 og vg2 hvor jeg har gått landbruk og hest/hovslager faget. Men jeg vil gjerne finne meg en jobb, men klarer ikke gå tilbake på skolebenken pga angst. Jeg går for tiden på AAP fra nav, jeg har nedsatt helse men vil jo jobbe, men har jeg egentlig noen sjangs med det lille av utdanning jeg har? Det vil være uaktuelt å gå ut som lærling i hestefaget, fordi jeg bor for meg selv og har en liten jente på under et år.. håper på svar

Besvart 03.04.2019 07:21
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer, og det er flott at du spør! 

Det finnes mange mulige jobber man kan få selv om man ikke har utdanning, det som ofte kalles "ufaglært arbeid". Dette vil kunne være både innen f.eks butikk, café, kanskje assistent i barnehage eller på eldrehjem/sykehjem, f.eks. 

Slike jobber vil du kunne ha mulighet til å få uten utdanning! Og vi har skrevet en del artikler om hvordan du får jobb, som vi legger ved under svaret. 

Hvis du vil få en jobb som er mer relevant til det du har tatt på Vg1 og Vg2, så har vi ikke så veldig mye informasjon eller innsikt. Men siden du ikke har fullført utdanningen, så vil du ikke kunne få jobb som fagarbeider. Og det er mange andre jobber man trenger utdanning til for å få - og da er veien videre (på sikt) eventuelt å ta fagbrevet, eller påbygg til generell studiekompetanse og så en utdanning på høgskole eller universitet. 

Men dette vil jo være litt på sikt, som du skriver. Det kan jo hende at det fins noen relevante jobber innen landbruk/hest- og hovslager som du kan få uten å være fagarbeider, altså ufaglærte jobber i den sektoren. Men dette vet vi lite om, og vet heller ikke hvor du bor eller hva som er i nærheten. 

Det er uansett flott at du har lyst til å jobbe - det er det viktigste av alt for å få jobb! Og det er garantert mange jobber du kan få. Vi anbefaler at du leser artiklene vi legger ved under svaret om jobbsøking. Og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning