Hopp til hovedinnholdet

Forsvinner gamle fag fra vitnemålet når jeg går opp som privatist?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 20 år som har fullført vgs. Jeg har lyst til å ta R1, R2 og fysikk 1 som privatist, siden jeg hadde 1P og 2P på vgs, forsvinner 2P fra vitnemålet siden jeg tar R1?, jeg hadde også psykolgi 1 men jeg hadde ikke pykologi 2, forsvinner den også i og med at jeg tar fysikk 1?

Besvart 02.05.2019 10:44
 

Svar
Hei

Du får ikke automatisk et nytt vitnemål selv om du tar nye fag som privatist.

Du kan dokumentere nye fag på et kompetansebevis i tillegg til vitnemålet ditt, for å dekke spesielle opptakskrav. Følg linken over for å lese hva Samordna opptak sier om det.

Det kan være mulig å erstatte fag på vitnemålet, hvis det er gunstig poengmessig. Da har du ikke lenger et førstegangsvitnemål, men et ordinært vitnemål. Du må aktivt be om et nytt vitnemål fra din gamle skole. Ta kontakt med den som er vitnemålsansvarlig der, for få konkrete svar om hva som er mulig å gjøre med ditt vitnemål.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning