Hopp til hovedinnholdet

Får jeg førstegangsvitnemål hvis jeg tar privatisteksamen på VGS?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går i første klasse på vgs, og tar t-matte. Jeg er ikke helt fornøyd med karakteren min, og vil gjerne ta opp som privatist. Hvis jeg fullfører privatisteksamen før jeg er ferdig på vgs (jeg tar vgs i delt løp slik at det blir fire år), vil det stå på førstegangsvitnemålet mitt? Eller telles ikke privatisteksamen på førstegangsvitnemål selv om man har gjort den i løpet av videregående?

Besvart 14.05.2019 12:17
 

Svar
Hei

Ja - dersom du får utstedt førstegangsvitnemål, og tatt opp fag som privatist mens du går på videregående, altså før du fullfører, så vil den nye privatistkarakteren bli med på vitnemålet, og fremdeles telle som førstegangsvitnemål.

Det vi er litt mer usikre på i din situasjon, er om om du faktisk får førstegangsvitnemål når du tar VGS i delt løp, altså over 4 år. Slik vi har forstått det teller førstegangsvitnemål kun ved "normal" tid på 3 år. 

Men - dette er ikke noe vi kan si sikkert, og kanskje har du klarert dette med skolen din allerede. Men det er uansett skolen din som skriver ut vitnemålet ditt og vurderer det som førstegangsvitnemål eller ordinært vitnemål, så hør med dem om dette hvis du ikke har gjort det allerede. 

Hvis det er sånn at du får førstegangsvitnemål, så vil det gå fint å ta opp fag før du fullfører VGS. Men ta opp dette med skolen din, slik at de kan bekrefte og du blir helt sikker! 

Lykke til :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning