Hopp til hovedinnholdet

Min venn er lege, men vil bli lærer. Hvordan?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Spør på vegne av en litt eldre person. Men jeg lurer på det selv også. Personen liker ikke å jobbe som lege. Hvordan kan man bli lærer i f eks naturfag og andre realfag om man... Er utdannet lege Og har phd i medisin. Må man bare ta Ppu? Forskjell på om man er lærer på vgs og grunnskole? Hvor lang tid vil det ta, og er det mye obligatorisk undervisning?

Besvart 17.05.2019 11:40
 

Svar
Hei

Her kan vi bare svare delvis, og du eller vennen din bør ta kontakt med f.eks et lærested som tilbyr PPU for å få en bedre vurdering enn vi kan gi!

Man har ulike måter å bli lærer på, som dere sikkert vet. Når din venn allerede har en mastergrad, er det naturlig å se på muligheten for å ta PPU. Men det er her dere må høre med lærestedet, om muligheten til å komme inn på PPU, og hvilke fag han kan undervise i etterpå. 

Kravet for å komme inn på PPU er at man har mastergrad og undervisningskompetanse i ett skolefag, men helst to. Undervisningskompetanse betyr at man har tatt 60 studiepoeng på universitetet i et relevant fag. Du kan se listen her på Universitetet i Oslo, over hva som kreves for å få undervisningskompetanse i de forskjellige fagene. Så vidt vi ser, vil medisinutdanningen kunne dekke undervisningskompetanse i skolefaget naturfag. 

Samtidig er det opp til lærestedene hvem de tar inn til PPU. Vi vet at flere av dem helst ser at man har undervisningskompetanse i mer enn ett fag (som din venn kanskje ikke har), og spørsmålet blir hvor mange ledige plasser det er PPU, hvor mange som søker, og om din venn kommer inn. 

Dette er noe du eller din venn må undersøke med lærestedene som tilbyr PPU, og høre mer konkret hva som skal til, og om medisinutdanningen i seg selv er nok for å komme inn. Dersom lærestedet helst ser at man har undervisningskompetanse i et skolefag til, og din venn ikke har det, er alternativet å ta 60 studiepoeng i et skolerelevant fag på universitetet først. 

Se oversikten over PPU-utdanninger her, og les på sidene til de ulike lærestedene. PPU er normalt ett års studie, fulltid (men det fins deltidsvarianter). Det vil være mye obligatorisk undervisning, og det kvalifiserer deg til å undervise for 5.klasse og oppover. 

Les på sidene til lærestedene, og kontakt dem med spørsmål for å vurdere hva medisinutdanningen godkjennes til hos dem!  

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning