Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg språkprofessor?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år, og jeg interesserer meg veldig for språk. Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe med språk. Det første jeg tenkte på er språkprofessor, men hva gjør en språkprofessor? Hva er snittet for å komme inn? Må jeg studere utenlands? Er det en krevende jobb? Jeg håper jeg kan få svar så fort som mulig.

Besvart 22.05.2019 01:58
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

En språkprofessor er en som har studert språk i mange år, og som jobber i en professorstilling på Universitetet. Du kan lese om yrket professor generelt her på utdanning.no

En professor er rett og slett den høyeste vitenskapelige stillingstittelen du kan ha på et universitet. Og du kan bli professor innen en rekke fagfelt. For å bli det må du først ta bachelorgrad (3 år), så mastergrad (år), og så ta doktorgrad (normalt 4 år). 

Mens du tar doktorgraden din på Universitet, er det vanlig å få lønn/stipend, og du vil både undervise studenter og forske innen ditt fagfelt. Når du er ferdig med doktorgraden, har du mulighet til å få jobb på Universitetet som førsteamanuensis - og etter flere år med levert forskning og undervisning, og flere ulike krav er fylt (som kan variere fra fakultet til fakultet), så kan du kvalifisere til å søke som professor. 

Så professor er på en måte "endestasjonen", og den høyeste vitenskapelige stillingen du kan ha på et universitet. Arbeidsoppgaver vil kunne variere veldig, men les linken vi la ved øverst i svaret. 

Så en språkprofessor er rett og slett en som har tatt språkutdanning, og fulgt hele det lange utdanningsløpet på Universitetet og til slutt fått stilling som professor. I korte trekk vil jobben din være å forske innen ditt fagfelt, publisere forskningsartikler, og undervise studenter. 

Hva er snittet for å komme inn?

Det er ikke er et snitt for å komme inn som professor, men et snitt for å komme inn på bachelorgraden, som er det første steget mot å bli professor. 

Du kan se en oversikt over alle språkutdanninger her. Trykk deg inn på de ulike utdanningene, og se snittet for å komme inn på de ulike bachelorgradene der! 

Du må ikke studere utenlands så vidt vi vet, men det kan hende at det er ulike krav etterhvert for å kunne søke professortittelen. Dette vil variere mellom fakultet og læresteder. Men det er ingen krav om å være i utlandet i verken bachelorgraden eller mastergraden, som er de første 5 årene av studieløpet. 

Det kan hende at det er en krevende jobb, men det er vanskelig å svare på, og kommer an på hvor du jobber og hva du konkret jobber med. Men professorstillingen henger veldig høyt, og er vanskelig å få. Lønnen er god, og forhåpentligvis er du veldig interessert i det du forsker på. Det vil sikkert være mye arbeid i blant, men det er vanskelig å si på generell basis. 

Vi tenker at det kanskje beste du kan gjøre er å kontakte noen av lærestedene som tilbyr utdanning i språk. De har studiekonsulenter du kan snakke med, som kan fortelle mye mer om studiet, og mulighetene fremover! 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning