Hopp til hovedinnholdet

Har jeg da en større sjanse for å komme inn på vgs? og teller da 9. klasse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei 14-åring gammel jente som begynner i 10.klasse etter sommerferien, nå i 9.klasse så har jeg gjort veldig lite skolearbeid osv, jeg sliter med sosialangst å det gjør sånn at jeg sliter med å være på skolen (ja skolen vet at jeg har sosial angst og jeg snakket veldig ofte med læreren min) jeg har ikke karakterer i noen fag fordi all skolemotivasjonen min er borte, og jeg har veldig lyst til å komme inn på tip på vgs, jeg lurere på om vis jeg gjør mere skolearbeid og begynner å bry meg mere om skolen når jeg starter i 10.klasse, og får bedre karakterer har jeg da en større sjanse for å komme inn på vgs? Og teller da 9.klasse året mitt med når jeg skal søke på VGs?

Besvart 24.05.2019 14:41
 

Svar
Hei!

Jeg synes det er så bra at du vil prøve å få til 10. klasse! Gjør ditt beste, men ikke gi opp hvis du ikke får det til helt som du ønsker. 

Det aller første du skal gjøre er å gå til rådgiveren på skolen din. Du har rett på veiledning om vgs. 

Hvis problemet med helsa fortsetter i 10. klasse, så gjelder det spesielle regler for det å søke på videregående skole. Du har nemlig rett på skoleplass; plass på ett av tre ønsker. Rådgiveren vet hvilke regler som gjelder for ditt fylke, og kan hjelpe deg med en individuell søknad.  En slik søknad har frist 1. februar i 10. klasse (Les mer på www.vilbli.no - husk å velge fylke.)

Jeg kan ikke svare deg sikkert på dette med karakterer som teller på vitnemålet fra 9. klasse. Mange skoler har Musikk og Mat og helse bare i 9., men dette kan være annerledes på din skole. Hvis et fag er avsluttet i 9., skal det telle på vitnemålet i 10. klasse. Ellers er det sjangs på å skaffe seg nye karakterer i alle fag i 10. klasse. Jeg ønsker deg lykke til!

Lærer/rådgiver, ungdomsskole, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fravær på ungdomsskolen

Jente kommer inn i klasserom(www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Fraværet ditt føres på vitnemålet, men det er mulig å be om at noe fravær fjernes.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning