Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe med underholdning i radio?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å jobbe i radio når jeg blir voksen. Jeg vil jobbe på en radiostasjon som driver med underholdning (som P3), og ikke en radiostasjon som driver med nyheter. Jeg har også veldig lyst til å studere på Emerson College i USA. Og det jeg lurer på er hva jeg burde studere. Jeg føler at det ikke er så nødvendig å studere journalistikk, siden jeg ikke vil drive med nyheter. Har dere noen tips? Og er det smartest å gå på Media og kommunikasjon, eller går det greit å gå på vanlig studiespesialisering? -Hilsen jente som gleder seg til arbeidslivet, men som også gruer seg litt...

Besvart 27.05.2019 16:57
 

Svar
Hei

Skjønner at du både gleder og gruer deg litt :)

Hvis du vil jobbe med radio, og da særlig underholdning i radio, er det ikke en spesiell utdanning du må ha gått for å kunne gjøre dette. Det vil si, det vil kunne hjelpe deg med en utdanning i journalistikk (det fins utdanninger i journalistikk spesielt rettet mot radio, som f.eks denne i Høgskolen i Volda), og dette vil kunne være nyttig for deg selv om du ikke har planer om å jobbe med nyheter. Du vil lære mye om selve mediet, teknikker for kommunikasjon, hvordan fremstille stoff lesbart og tilgjengelig, for eksempel. Så dette er kanskje den "nærmeste" utdanningen som man tenker vil være relevant. Andre relevante utdanninger vil kunne være f.eks noe innen media, kommunikasjon, tekst, markedsføring, historiefortelling.

Men det er mange som jobber med underholdning i radio som ikke har den helt rette utdanningen. Det vil altså hjelpe deg med en utdanning, men det er ikke sånn at det er eneste vei. Like viktig kan det være å få seg erfaring, og møte andre spennende mennesker som driver med dette og som du lærer av. For eksempel er det mange studentforeninger som driver med studentradio - det er en utmerket måte å lære seg hvordan man gjør det, og kan være en vei inn i jobb senere. 

Du trenger heller ikke å gå på medier og kommunikasjon på VGS, det vil være helt fint å gå f.eks studiespesialisering. På samme måte kan medier og kommunikasjon gi deg et innblikk i mediebransjen og ulike metoder og teknikker som brukes - og dette kan være fint. Men du er absolutt ikke avhengig av å gå medier og kommunikasjon for å jobbe i radio, og hvis du allerede har lyst på studiespesialisering, er det en like fin vei. 

Vi kjenner ikke så godt Emerson College og de ulike studietilbudene deres. Kanskje du skal kontakte skolen selv, og eventuelt høre med ANSA her i Norge? De vet mer om utdanning i utlandet enn oss. Hvis du skal studere noe, så høres det lurt ut med noe innen media eller kommunikasjon. Like viktig er det kanskje å starte med studentradio på skolen din. Dette kan du høre med dem om de har. Det er også en av fordelene med å studere her hjemme, at du vil kunne melde deg på f.eks studentradio, og få mange venner som driver med det samme som deg. Da lærer man ofte mye, og veien er ikke så lang til å kunne få jobb innen dette senere. 

Vi skjønner at du er spent, men det virker som du har tenkt mye og godt allerede. Du har veldig god tid på å finne dette ut, og det er mange ulike veier å gå. Så vi håper du gleder deg mer enn du gruer deg :)

Vi anbefaler absolutt at du tar en prat med rådgiver på skolen din hvis du har mulighet til det - da kan du få innspill og informasjon! 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen! 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning