Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg be om å få fritak fra karakterer og standpunkt i gym - allergi?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er pollenallergi god nok grunn til å få fritak fra vurdering i gym? Vi driver med utegym i sommertiden, og vi får en rekke vurderinger som utføres utendørs. Kan jeg be om å få fritak fra karakter og standpunktskarakter i gym, fordi allergien kan påvirke prestasjonen min i faget?

Besvart 04.06.2019 13:22
 

Svar
Hei!

Når det gjelder allergi, er det flere rettigheter som kan gjelde. Du kan for eksempel få rett på utvidet prøvetid på heldagsprøver/eksamen (legemeldig for hver gang gjelder på videregående). Du får også gyldig fraværsgrunn dersom du er for syk til å delta på eksamen og får legemelding på dette. På VGS må du da ta opp igjen eksamen på høsten (ellers kan du miste standpunkt også). 

For fritak for vurdering med karakter gjelder strengere regler. Normalt vil en elev ikke få fritak for karakterer i et fag som gym, fordi det skal tilrettelegges for din deltakelse og prestasjon. Det du kan spørre om, er om det er mulig å legge ved en legemelding på vitnemålet ditt, som sier noe om allergien og evt. fravær i særlig gym. Rådgiveren ved skolen din bør også sende et overgangsskjema til din nye videregående skole (med attest fra lege), slik at gym også der kan tilrettelegges. Be om et møte hvis det ikke allerede er gjort. 

Lykke til!

Vennlig hilsen lærer/rådgiver, ungdomsskole, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning