Hopp til hovedinnholdet

Vil bli lege, advokat og dataingeniør

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en veldig nysgjerrig!! Jeg vil studere medisin, juss og datateknologi. Det vil si jeg vil bli lege, advokat og dataingeniør. Jeg er flink i skolearbeid. Noen tenker det er urealistisk, men da blir jeg veldig irritert/rasende fordi jeg vet at jeg klarer det. Jeg vil ikke høre fra noen at det er bedre å velge bare en linje og blablabla.... Jeg har mange spørsmål: 1)Jeg går på 1ST nå og syns det er altfor lite å gjøre så kan jeg ta nettstudier for å komme nærmere målet mitt?I så fall hvilke? Koster det penger? Får jeg noe kompetanse? 2)Kan jeg f.eks ta juss og medisin samtidig. Jeg mener at jeg kan bare ta eksamen i en linje? 3)Hvilken linje burde jeg gå først? Jeg vet det er jeg som bestemmer, men trenger litt råd. F.eks jeg bor i Oslo og snittet mitt er så høyt at jeg kan komme inn i juss, datateknologi og medisin. Så hvilken linje burde jeg velge først og hva er fordeler med det? 4)I hvilket av de tre yrkene tjener man mest?

Besvart 20.06.2019 10:51
 

Svar
Hei

Spennende at du har så mange planer!

Vi skjønner godt at du blir frustrert når andre sier at dette ikke går, det er ikke gøy når andre er negative til drømmer og planer man har! Samtidig er det noen utfordringer med denne planen, som det er greit å vite om. 

Alle de tre yrkene er lange og krevende utdanninger (advokat 5 år, dataingeniør 5 år og lege 6 år + 6 år spesialisering), og de er i praksis ikke mulig å ta samtidig (det er studier som tar 100% arbeidstid og som vil kræsje med hverandre, og du har obligatoriske forelesninger og lignende). Så du må i så fall ta dem etter hverandre. 

Men over til de konkrete spørsmålene dine: 

1) Det kan finnes ulike nettstudier du kan melde deg opp til nå, men ingen som teller mot å ta emner på de tre utdanningene du nevner. Emner i disse utdanningene kan man først ta når man er ferdig med VGS, har studiekompetanse og fagkombinasjonen man trenger for å komme inn, og har kommet inn på studiet (de tilbys altså ikke som nettstudier).  

Du kan altså ikke begynne på disse utdanningene nå, men det kan jo være andre kurs, studier eller lignende som du kan begynne på hvis du vil ha mer å gjøre. Men kanskje er det en idé å ta ekstra fag på skolen i stedet? Du vil trenge ulike realfag for å komme inn på medisin og dataingeniør, så hvis du tar realfagene du trenger, så vil det telle postitivt. Snakk ellers med rådgiver på skolen, både om fag du kan ta og eventuelle nettstudier (vi kjenner ikke konkret til tilbudet), så kanskje du får noen innspill. For å gjøre noe konkret som gjør at du kommer nærmere målet ditt, er det nok å ta ekstra fag (og fag du trenger) på skolen som er mest aktuelt. Det er ingen nettstudier du kan ta nå som vil hjelpe deg med å komme inn på noen av disse utdanningene, det er kun fagene og karakterene fra videregående som teller for det. 

2) Nei, du kan nok ikke ta dette samtidig. Begge disse studiene krever mye obligatorisk oppmøte, vil ta nærmere 100% av tiden din, og vil "kollidere". 

Gjennom Samordna opptak får man kun tilbud om en studieplass i opptaket. Har du en studieplass fra tidligere og søker opptak på nytt, kan du i praksis takke JA til eventuelt tilbud og sitte igjen med to studieplasser. Uavhengig av om det gjelder heltid og/eller deltidsstudier. Men i praksis vil nok ikke dette gå, siden de to studiene ikke er praktisk mulig å gjennomføre ved siden av hverandre, og du vil miste studieplassen om du ikke møter opp. Det kan derimot være mulig å lese selv og forberede deg til emner i den andre utdanningen.

3) Vi kan ikke svare på hvilken linje som er best å begynne på først, for det vil være veldig forskjellig svar ut i fra hvem man er som person, og hva man trives best med. Men vi kan si at det generelt er lurt å begynne på den linjen du aller helst vil, og den du tror det er størst sjanse for at du vil trives å jobbe med. 

Selv om du har sagt at du ikke liker å høre det, som vi skjønner veldig godt, er det fremdeles sånn at det for de fleste er en veldig stor sjanse for at de er "mette" av å studere etter å ha gått 5 år eller mer, og at de er klare for å jobbe og begynne å tjene penger. Man får kun studielån i 8 år av Lånekassen, og hvis du skulle gått først 5 år, så 5 år til, og så 6 år (pluss 6 års spesialisering), så ville du hatt lite penger i veldig mange år, måttet finansiere de årene du ikke får studielån selv (f.eks ved å jobbe mye ved siden av), og det vil være vanskelig å få lån av banken, begynne å etablere seg, etc. 

Så her er det rett og slett lurest å begynne på den utdanningen du har mest lyst til, og som du tror det er størst sjanse for å trives som. Du kan fremdeles ha drømmen å bli flere yrker levende, men likevel velge det yrket som skiller seg mest ut for deg. 

Du har kanskje gjort det, men les om yrkene lege, advokat og dataingeniør på utdanning.no for å sammenligne yrkene. 

4) Det er ikke mulig å si med sikkerhet i hvilket av disse yrkene du vil tjene mest. Det kommer veldig an på hvordan jobb du får. Det vil komme veldig an på om du jobber i privat eller offentlig sektor, og en reke andre faktorer. Du kan se på oversikten over "lønn" i linkene til yrkene vi la ved over - men selv med denne oversikten er det ikke så lett å spå. Alle disse yrkene er godt betalt, og det kommer an på hvor flink du er i yrket og hvordan jobb du får. 

Lykke til med planene dine! Det blir spennende å se hvordan du legger kabalen og ligningen, og det er flott å høre hvor motivert du er! Spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning