Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg ikke kommer inn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal starte på VGs til høsten og er ganske bekymret med tanke på at jeg ikke kommer inn på noen av de skolene jeg har søkt på pga dårlig snitt etter at jeg slet mye psykisk. Hva skjer hvis man ikke kommer inn på noen av skolene man har søkt på? Og hvis du ikke får den linjen du vil ha?

Besvart 24.06.2019 14:34
 

Svar
Hei

Så trist at du bekymrer deg så mye.

Alle med ungdomsrett som søker vg1, har rett til å få tilbud. Du har satt opp tre forskjellige utdanningsprogram, og opplæringsloven sier at du har rett på å få tilbud om ett av de tre utdanningsprogrammene du har søkt på.  

Du konkurrerer med karakterene du får på vitnemålet etter 10.trinn, men selv om du ikke har nok poeng til å komme inn på det du har søkt, så har du rett til å få tilbud om ett av dem.

Reglene for hvilke skoler du kan søke på varierer veldig fra fylke til fylke. Selv om du kan ønske skole, så har du ingen rett til å få en av skolene du har søkt. Retten er knyttet til hvilken utdanning du søker, ikke hvilken skole du ønsker. 

Det er ikke alle som kommer inn der de helst vil, men mange av disse får det veldig bra på videregående skole likevel! Selv om du ikke kommer inn der du ønsket mest, må du rett og slett bestemme deg for at du skal få det bra og gjøre det beste ut av det. Kanskje viser det seg å være riktig likevel.

Lykke til med inntaket!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Elever i en gang på en skole (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning