Hopp til hovedinnholdet

Jeg angrer, er det noe jeg kan gjøre for å endre skoleønsket mitt nå?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg skal begynne på videregående etter sommeren, og følte at valgene jeg hadde tatt var greie nok. Men så begynner jeg å tenke mer og mer på det og det gjør meg stresset, det at jeg valgte en annen skole en det som jeg føler. Fordi den skolen som jeg har søkt på er det 1700 elever på og jeg liker egentlig ikke å være blant så mange mennesker pluss at alle jeg kjenner utenom en ca 5 personer skal begynne på en skole med 700 elever. Skulle ønske jeg hadde søkt på den skolen med 700 elever isteden. Jeg blir ikke så lett venn eller kommer i kontakt med nye folk, så det å ha folk rundt seg som man allerede kjenner er viktig for meg. Er det noe jeg kan gjøre? Som for eksempel å få endre ønske mitt. Veldig viktig å få svar

Besvart 26.06.2019 15:08
 

Svar
Hei

Det er for sent å gjøre endringer på søknaden nå, og du har dessverre ingen rett til å bytte skole etter inntaket. Noen steder er det ikke mulig i det hele tatt, det er litt forskjellige regler fra fylke til fylke. Andre steder kan det være mulig å få til et bytte etter skolestart, men det forutsetter alltid at det er ledig plass der du ønsker å gå. Ta kontakt med den skolen du ønsker å gå på og spør om det er mulig å få stå på venteliste.

Det er synd at du bekymrer deg så mye. Selv om skolen du har søkt er stor, så husk at klassestørrelsen er den samme. Du skal ikke bli kjent med alle, du skal bli kjent med klassen din. Det er vanlig at skolene har et opplegg ved skolestart, for at de nye vg1-klassene skal bli kjent med hverandre. Det er mange har samme bekymring som deg, så de første dagene og ukene er det mye fokus på det sosiale. Gå gjerne inn på hjemmesiden til skolen du har søkt, og se om det er noe spesielt som er planlagt.

Det er ikke alle som kommer inn der de helst vil, men mange av disse får det veldig bra på videregående skole likevel! Selv om du ikke kommer inn der du tror er best, må du rett og slett bestemme deg for at du skal få det bra og gjøre det beste ut av det. Det kan til og med vise seg at det var den beste skolen for deg likevel.

Lykke til med skolestarten!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

5 tips til den første tiden på ny skole

Elever i en gang på en skole (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Ønsker du å bytte klasse?

Klasserom (colourbox.com)

Det kan være skummelt å begynne på ny skole. Kanskje kjenner du ikke så mange i klassen, eller bestevennen din er i parallellklassen. Det hadde vært fint å bytte klasse...eller?

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning