Hopp til hovedinnholdet

Bli lærling eller ta påbygg? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har tenkt ganske mye på akkurat dette temaet og tenker fortsatt.Men etter jeg er ferdig med andre året på vidregående,er det da mest lurt å gå to år ut i læra eller ta påbygg studiespesalisering?Jeg har søkt meg inn på helse&oppvekst linjen,så lurte på hva du hadde tenkt var smartest å gjøre? Jeg er ganske lei skole nå.Tenkt til å jobbe innafor med barn og ungdom i framtiden i forskjellige aldersgrupper så jeg har tenkt meg ut i læra i 2 år i en barnehage. Men usikker på om jeg heller burde ta påbygg? Også lurer jeg på visst jeg skal ut i læra, får jeg velge selv hvor jeg vil jobbe? Får jeg jobbe fast ett sted,eller må jeg bytte på fra sted til sted? Får jeg en veileder når jeg er ute i læra?Og hva gjør en veileder?Vær så snill gi meg svar på dette spørsmålet spesielt og de andre selvfølgelig heehee;) Håper på noen brae svar,takk for at dere svarer meg,setter STOR pris på det:DOg tar dere tiden,igjen takk så mye!Virkelig takknemmlig for dette!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for meg å svare på hva som er rett for deg å gjøre. Med generell studiekompetanse kan du når som helst søke høyere utdanning ved høgskoler/universitet, med fagbrev kan du ikke det. 

I noen fylker kan man faktisk få til begge deler, først ta påbygg deretter fagbrev, evt. en kombinasjon. Dette er som oftest mulig å få til! Du har kun rett til en av delene. Imidlertid er det likevel sånn at mange fylker har ordninger som gjør det mulig å gjøre begge deler, enten etter hverandre eller parallelt. Hvilken løsning som vil være best, er avhengig av tilbudet i ditt fylke. Her kan det nemlig ha betydning hvor vanskelig det er å finne læreplass på egen hånd (uten ungdomsrett) akkurat der du bor og i ditt lærefag, hvilke opplegg som eventuelt finnes for påbygging til generell studiekompetanse etter yrkeskompetanse osv. Ta derfor kontakt med Inntakskontoret i fylket ditt raskest mulig. Fortell om planene dine og spør hvilke muligheter som finnes der du bor. Denne praten vil forhåpentligvis gi deg mer informasjon som gjør valget framover klarere.

Som sagt, dette er uansett mulig ved at du selv skaffer deg læreplass etter påbyggingsåret. Se tips til denne prosessen i artikkelen under dette svaret. 

Håper dette var forståelig forklart. Snakk gjerne litt med rådgiveren på skolen din dersom du er usikker på noe underveis.

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lærling
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lærling