Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte etter jul?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, bor i Oslo og kom ikke inn på VGS som jeg hadde som første valg, vil gjerne bytte til den om det er mulig. Er dette mulig etter ett semester eller må jeg vente hele året til VGS2 før jeg kan begynne der? Går på Kuben VGS studie, som var andre valget mitt, men vil bytte til Oslo Katedralskole. Så, hvis jeg gjør det bra i dette semesteret og får 50,0+ karakterpoeng (som er nedre inntakskrav for katedralskolen) er det da mulig å bytte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi må nok skuffe deg. Etter skolestart fylles eventuelle ledige plasser i Oslo opp av den enkelte skole, etter ventelister og instruks fra Utdanningsadministrasjonens inntakskontor. Dette pågår til og med to uker etter skolestart. Etter det kan du ikke regne med å få bytte skole, og det gjøres ikke noe nytt inntak før til vg2.

vilbli.no kan du lese at det i Oslo ikke er mulig å bytte til en annen skole enn den man har fått tilbud på. Ønske om å bytte skole behandles kun ved særdeles sterke medisinske/sosiale grunner. Sistnevnte må dokumenteres, og reisevei er ikke et kriterium for skolebytte. Ta kontakt med inntakskontoret hvis du har konkrete spørsmål om dette.

Man skal søke skoleplass for hvert skoleår, det betyr at du skal søke plass på vg2 gjennom vigo.no innen 1.mars. Du kan gjerne søke en annen skole da, men vær oppmerksom på at man på studieforberedende utdanningsprogram har fortrinn til å fortsette på samme skole, under visse forutsetninger. Det vil gjelde dem som allerede går på Oslo katedralskole, og det vil gjelde for deg på Kuben.

Det er ikke alle som kommer inn der de ønsker, men mange av disse får det veldig bra på videregående skole likevel! Selv om du ikke har kommet inn der du helst ville, må du rett og slett bestemme deg for at du skal få det bra likevel og gjøre det beste ut av det. Det er opp til deg.

Snakk med rådgiver, kontaktlærer og med foreldrene dine om det du tenker på, og be om oppmuntring og støtte. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag