Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev etter Studiespesialisering?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Kan jeg få fagbrev etter studiespesialiserende på vgs? Isåtilfelle hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker en fagutdanning!

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang, så hvis du går et studieforberedende løp som fører til generell studiekompetanse bruker du opp din ungdomsrett på det.

Fagbrevutdanningene finnes bare på videregående skole. De tar vanligvis fire år, to år på skole og to år som lærling. Hvis du ønsker en fagutdanning etter Studiespesialisering må du søke vg1 i videregående skole på nytt, men din søknad vil da bli vurdert først etter at alle de som har rett har fått plass.

Du kan sjekke om det finnes private skoler, men det er ikke så mange fagutdanninger som tilbys der. Du kan eventuelt ta fagene du mangler som privatist, men det er jo ikke så enkelt å forberede seg til eksamen i praktiske fag helt på egenhånd.

Det kan også være mulig å ta alle fire årene som lærling, hvis du finner en bedrift som vil ta deg inn uten å ha noe skole i faget. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen, det betyr at du jobber med det du vil utdanne deg innen i fem år, før du kan gå opp til fagprøve. Du må selv skaffe seg relevant jobb.

Du kan få begge deler hvis du gjør det motsatt, og tar fagbrevutdanningen først, mens du fremdeles har ungdomsrett. Hvis du tar fagbrev og får yrkeskompetanse, vil du få rett til å ta vg4 påbygging til studiekompetanse etterpå. Da få du dobbeltkompetanse når du er ferdig og kan velge om du vil jobbe eller om du vil studere.

Håper det var oppklarende. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole