Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å jobbe på sykehjem uten utdanning, og blir jeg helsefagarbeider da? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg går helse oppvekst med studiekompetanse på strømmen VGs, jeg lurte på om man ikke har utdanning kan man jobbe i sykehjem? Eks om jeg er ferdig med videregående 3 året og vil jobbe i sykehjem? Er det en sjanse for at jeg fpr jobb? Blir jeg helsefagarbeider da? Og hvordan kan jeg gå ut i læra med studiekompetanse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Det er mulig å jobbe på sykehjem uten en helsefagutdanning. Hvordan dette gjøres i praksis varierer fra sted til sted. Noen sykehjem tar ansetter mennesker uten en spesiell utdanning, mens andre setter krav til utdanning. 

Du blir ikke helsefagarbeider ved å kun jobbe på et sykehjem. For å ta i bruk tittelen helsefagarbeider etter oppnådd fagbrev kreves autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Du kan lese om utdanningen og yrket på utdanning.no sine nettsider. 

Videre spør du om hvordan du kan gå ut i lære med studiekompetanse når du går helse- og oppvekstfag med studiekompetanse. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med rådgiver på skolen eller fagopplæringskontoret for å se hva som er mulig i ditt tilfelle. De kan gi deg et konkret svar og hjelpe deg videre i prosessen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole