Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få tatt fagbrev når jeg har brukt opp retten min?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har valgt media og kommunikasjon på vgs og fullført 2 år deretter har jeg tatt påbygg og fullført. Så nå sitter jeg igjen med studiekompetanse og har søkt på forskjlige økonmi linjer rundt om i Norge men angrer. Jeg er veldig redd for at jeg vill ende opp med middels krakterer i fagene og ikke klare å få jobb innenfor min utdanning og vil sitte igjen med sky høy studiegjeld. Jeg har egentlig veldig lyst til å gå ut som tømrer ettersom jeg ser en mye lysere fremtid i det og tenker å ha gått videre som byggmester for å så starte opp eget firma hadde vært noe for meg! Men dette er veldig vanskelig ettersom jeg ikke har rett på skolegang og ikke rett på lærling plass. jeg har snakket med en del byggmesteret og får det samme svaret hele tiden " Vi har ikke plass til flere lærlinger". Jeg syntes systemet er i Norge er veldig dumt for oss som vill gå yrkesfag etter å ha fått studiekompentanse. Har snakket med opplæringskontoret, de sier jeg må søke etter plass selv. Har dere tips?

Besvart 22.06.2018 13:36
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta fagbrev!

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Det er riktig at siden du har fullført et løp mot generell studiekompetanse har du brukt opp din ungdomsrett på det.

Utdanningen for å bli tømrer er et fireårig løp i videregående opplæring, 2 år på skole på Bygg- og anleggsteknikk og 2 år som lærling. Du mangler programfagene fra vg1 og vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling etter denne ordningen.

Du kan gjerne kan søke om plass i offentlig skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no. Hvis du ikke har søkt i år kan du kontakte aktuelle skoler direkte ved skolestart i august, for å sjekke om det er ledige plasser. Du kan også sjekke om det finnes private tilbud.

Det er mulig å ta programfagene som privatist. Som privatist må du opp til en skriftlig eksamen i hvert enkelt programfag pluss en tverrfaglig praktisk eksamen, for hvert skoleår. I tillegg må du dekke inn faget Yrkesfaglig fordypning med relevant praksis.

Det er riktig som du sier, at det er mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først. Da blir læretida forlenget til totalt ca. 3,5 år for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. I denne bransjen finnes det muligheter. Bruk utdanning.no for å lete etter aktuelle lærebedrifter, du kan sortere på fylker og helt ned på kommunenivå. Les også tips i artikkelen nedenfor.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om alternativer.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning