Hopp til hovedinnholdet

Hva kreves for å komme inn på veterinærstudiet i Norge og utlandet?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei 13 år gammel jente og lurte på noen spørsmål :D Hva må man ha i snitt for og komme i veterinærstudie i norge? Er det lettere og bli veterinær/dyrlege i utlandet eller i norge? Må man ha 5 og 6 på slutten av året som den karakteren eller Mener dere at man må ha 5 og 6 i matte og naturfag? Jeg har 3 i matte og 4 i naturfag er det dårlig? Også skulle jeg skjekke på halvårsvitnemålet og se gjennomsnittet og det var på 3.69 eller noe sånt, så hva må man ha? Ble mange spørsmål men bedre og få vite det nå enn senere :D Tusen takk på forhånd Har såååååååååå LYST TIL OG BLI DYRLEGE!!!!! Hilsen Meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt! 

 

Akkurat hvor gode karakterer du må ha for å komme inn på et bestemt studium, varierer fra år til år og fra sted til sted. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker det samme året som deg, og hvor gode karakterer disse søkerne har. Noen studier har likevel spesielle fag-krav fra videregående skole man må oppfylle. Under skriver jeg litt om  hva som kreves for å søke studiet til å bli veterinær

 

Utdanning i Norge

Du må ha følgende fra videregående skole for å komme inn på veterinærstudiet i Norge:

 

  • Generell studiekompetanse
  • Matte R1 eller Matte S1+S2
  • Kjemi 1+2

 

Dette er fag som man som regel bare oppnår dersom man går utdanningsprogrammet Studiespesialisering med fordypning i realfag 

på videregående skole. Les mer om utdanningsprogrammene i artiklene under svaret. Karakterene i alle avgangsfag (standpunktkarakterer) fra hele videregående føres opp på vitnemålet.

 

Det er ofte et høyt snitt for å komme inn på Veterinærhøgskolen her i Norge, og det krever at man liker realfag. På Samordnaopptak.no kan du se fjorårets poengkrav, men husk altså at dette endrer seg fra år til år. Om det er veterinær du ønsker å bli så bør du altså jobbe jevnt og trutt med lekser og skolearbeid slik at du får best mulige karakterer. Jeg legger ved en artikkel under svaret om hvordan du kan få til skolearbeidet på en best mulig måte. 

 

Utdanning i utlandet

Opptakskravene til veterinær er forskjellig fra land til land. I noen land søker man med karaktersnitt fra videregående i tillegg til at man må ha visse realfag, mens man i andre land kan søke seg inn via opptakstest. Slike tester kan teste deg i forskjellige realfag, men biologi og kjemi er nok de vanligste fagene. Fordelen med opptakstest versus å søke på grunnlag av vitnemål, er at snittet kan være noe lavere så fremt du er god i realfagene.

 

ANSAs side om veterinærstudiet kan du lese om opptakskrav til en rekke aktuelle land. Det er mange nordmenn som studerer til veterinær i utlandet, de fleste av dem er i Ungarn.

 

Lykke til med studiene!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet