Hopp til hovedinnholdet

Skal på utveksling. Hva skjer med vitnemålet mitt? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal gå 2 året på vgs i USA. Begynner nå til høsten. Jeg lurer på en ting angående dette. Jeg har snakket med rådgiveren på skolen min, men er ikke helt fornøyd med den hjelpen og svarene jeg har fått av han. Jeg lurer på hvordan det blir med karakterer som jeg får på vitnemålet mitt. Sånn som jeg har forstått det vil de avsluttende fagene i andre klasse vil det bare stå "Godkjent kurs i utland" eller noe lignende. Men har også hørt at f.eks spansk som jeg skal ha nå i vg1 og vg2, da vil karakteren i vg1 bli stående. Jeg lurer på alt rundt disse reglene. Vil dette føre til at de avsluttende fagene i vg1 og vg3 blir veldig viktig for snittet mitt fordi jeg har da totalt færre fag? Hvordan er det med eksamen? Alle skal jo egentlig opp i ett fag i eksamen i vg2. Kan jeg ungå dette og selvom få ett gyldig vitnemål? På forhånd takk for svar. Om dere er usikre på dette selv, vet dere evtuelt ett annet sted jeg kan forhøre meg om det samme?(ikke skole)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du skal på utveksling! 

Det er synd å høre at du føler du ikke har fått hjelp av rådgiveren din, spesielt ettersom det er han som skal hjelpe deg når du skal på utveksling. 

Jeg kan dessverre ikke gi deg et konkret svar på hva som vil skje i ditt tilfelle, ettersom vi ikke har ansvar for vitnemålet ditt og det kan være ukjente forhold som spiller inn. Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med vitnemålsansvarlig på skolen din. Det er skolen din som har ansvar for vitnemålet ditt, og derfor kun de som kan gi deg svar på hvilke eksamener du skal ha og hva som skjer med vitnemålet ditt. Det er også skolen din som har ansvar og bestemmer om utvekslingsåret ditt blir godkjent, slik at du kan starte rett på Vg3 når du kommer tilbake.

Du kan også ta kontakt med utvekslingsorganisasjonen du skal reise med for videre hjelp. De har god erfaring med å sende ut Vg2-elever til utlandet. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet