Hopp til hovedinnholdet

Hvor vanskelig er det å komme inn på Harvard?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år som har en stor drøm om å få studere på Harvard, som er kalt den beste universiteten i verden. Jeg er ikke født i en familie der vi er veldig rike, helt normalt egentlig. Jeg har hørt at dette er en virkelig vanskelig skole å komme inn på, i tillegg veldig dyrt. Får jeg mye støtte fra Norge? Hvis det er sånn at jeg ikke får noe, eller isåfall veldig lite, må jeg nok bare drømme i vei. Hva må man ha snitt, eller hva må til for å komme inn på den skolen egentlig? Jeg har hørt at det ikke bare er karakterer som gjelder, men også noe annet. Jeg lurer også på hvordan de fleste studentene hadde det på skolen da de gikk på ungdomsskolen, og videregående? Var det slik at de kunne absolutt alt, og at alt var super enkelt? Jeg er ikke en person som synes skole er absolutt enkelt, men ligger veldig høyt oppe i forhold til de andre i klassen. Håper på svar så fort som mulig! :)

Besvart 12.10.2018 16:32
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette må vi aller først få si at er en veldig spennende drøm, og det er motiverende å lese at du tenker på dette allerede nå! 

Vi tenker at det er drømmer du absolutt burde holde på. Det er vanskelig å spå akkurat hva du får mest lyst til når du blir eldre, men det er reelle muligheter for å studere på et universitet som Harvard, eller et annet veldig godt universitet i utlandet! 

ANSA her i Norge er eksperter på utdanning i utlandet, og de har en egen side om utdanning i USA. De kan du kontakte når det nærmer seg, så kan de hjelpe deg gratis! Det er riktig at det er stor konkurranse om å komme inn på Harvard, fra studenter over hele verden. Hvor vanskelig det kan være å komme inn, kan variere litt ut i fra hvilke type studium du søker på! Karakterer kommer til å ha mye å si, men du må nok også levere et motivasjonsbrev og en CV, som viser hvorfor du har lyst og er motivert, og hvor du kan fortelle om andre ting du har gjort som er bra, f.eks å jobbe frivillig eller jobbe. 

Harvard er sett på som et av de aller beste universitetene i verden (og et av de mest berømte), men det er ikke så lett å kåre akkurat hvilket som er best, og det er mange, mange andre tilsvarende gode universiteter! Både i USA og resten av verden. Så når tiden nærmer seg for deg, har du muligheten til å undersøke og researche ulike interessante steder. Og du har muligheten til å søke flere universiteter på en gang :)

Det er dyrt å skulle studere på et universitet som Harvard. Samtidig vil du kunne få lån og støtte av Lånekassen til å dekke skolepenger m.m. Det vil fortsatt være dyrt, men du vil altså kunne få muligheten til å gjøre det, og så få et høyt studielån etterpå :) 

Nøyaktig hvilket snitt og hva som skal til for å komme inn på Harvard, vet vi ikke. Men det er nok høye krav. Dette kan uansett forandre seg og utvikle seg på de årene det tar før du er gammel nok til å søke. 

Så vi tenker at det ikke er riktig å tenke at du trenger "akkurat dette snittet" - men at det viktigste og riktigste er at du får noen gode år på skolen hvor du står på, lærer mye, blir motivert og får så gode karakterer som mulig! Det vil hjelpe deg uansett :)

Det er også et veldig godt spørsmål du har, om andre studenter syns det er enkelt! Vi kan jo ikke svare for alle mennesker, men vi tror at noen kanskje syns skolen faller lett for dem, mens de aller, aller fleste mennesker føler at skole og studier gir motstand, og at det ikke bare er enkelt! Men det er bra - skole skal ikke være enkelt, det skal være litt vanskelig, og det skal kreve at du gjør en innsats og står på! 

Det høres det ut som at du gjør, og det er motiverende å lese. Ikke legg vekk drømmen om et flott og spennende universitet, om det så blir Harvard eller et av de andre. Dette er ting som er mulig å oppnå, og din jobb er å lære så mye som mulig, møte så mange spennende mennesker som mulig, og utvikle deg på skolen. 

Når tiden nærmer seg kan du kontakte ANSA her i Norge, og lese på hjemmesidene til de ulike universitetene. 

Det blir spennende å se hva det blir til! Lykke, lykke til. Spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet