Hopp til hovedinnholdet

Ta vg1 samtidig som jeg reiser jorden rundt?

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i 10. klasse og fullfører ungdomsskolen nå til sommeren. Er det mulig for meg å ta første året på videregående samtidig som jeg reiser jorden rundt? Og hvilke muligheter finnes det eventuelt for det?

Besvart 11.02.2019 12:10
 

Svar
Hei. 

Vi kjenner ikke til noen ordning hvor du kan ta vgs, samtidig som du reiser jorden rundt. Det eneste unntaket er hvis du velger å ta opp fag som privatist.

Privatist er når man tar eksamen i et fag som kan ikke har fra før eller i fag man vil forbedre seg i. Som privatist er man ansvarlig for egen opplæring og undervisning, og du må selv melde deg opp til eksamen. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om det å være privatist.  

Vi anbefaler ingen som har rett til ordinær undervisning til å ta vgs som privatist. En annen mulighet er hvis du tar et "friår" før du starter på vgs. 

Du har det som heter Ungdomsrett, som betyr at du har rett og krav på videregående opplæring innen 5 år etter at du har gått ut av grunnskolen, og før du fyller 24. Det betyr at du kan ta et friår, og fremdeles rekke å fullføre vgs innen ungdomsretten.

Hvis du ønsker dette, er det viktig at du snakker med rådgiver på skolen. Da kan dere sammen finne ut av hvordan du skal få dette til og du kan få videre hjelp. 

Skulle du velge å starte på vg1 rett etter videregående, har du også muligheten til å dra på utveksling i vg2. Da kan du bo et helt år i utlandet. Dette tilbudet er hovedsaklig for elever som går en studieforbedrende linje på vgs. En annen mulighet er å studere i utlandet etter vgs. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet