Hopp til hovedinnholdet

Skal flytte til utlandet, teller min mening? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

 

Hei. Siden jeg var liten jente har pappa aldri fortalt om jobben sin, jeg vet bare at han tjener 2,5 millioner kr hvert år siden jeg har spurt mange familiemedlemmer, og mamma har sagt det, men hun vil bare si det. Jeg husker jeg spurte da jeg var syv år, og han sa at det var topphemmelig. Jobben hans er at han kan være borte i to uker på rad og komme hjem. Det er mye reise fram og tilbake. Jeg lurer fryktelig hva pappa jobber med!! Mamma er advokat og tjener litt over en million kr og hun er stolt og sier hva hun jobber med. Skal jeg bare droppe det, eller skal jeg grave mer? Mamma og pappa vil flytte til England siden vi opprinnelig er fra der. Grunnene er for pappa sin jobb, bedre privatskoler. Vi har en stor villa i England som vi reiser til, og pappa og mamma blir mer og mer forelsket i England hver gang vi reiser. Men jeg har så mange venner, jeg trives så mye i Norge. Jeg er født her, jeg har så mange fine minner her. Kan mine meninger si noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for oss å si om du skal droppe det eller grave mer. Det er noe du må finne ut av, kanskje ved å snakke mer med foreldrene dine. Prøv å forklar hvorfor det er viktig for deg å få vite det. Hvis foreldrene dine ikke vil si noe mer så må de begrunne hvorfor de ikke vil si det. Men, du må også respektere at det kan være grunner til at du ikke får vite. 

Din mening i saker som gjelder deg skal telle mye, særlig da du er 16 år. Det er likevel sånn at det er foreldrene dine som bestemmer til slutt. Hvis de sier at dere skal flytte så blir det nok sånn. 

Hvis foreldrene dine vil flytte, men sier at du kan bli boende i Norge så er det også greit. Frem til du er 18 år eller ferdig på videregående skole har foreldrene dine fostringsplikt for deg. Det vil si at de skal hjelpe deg økonomisk. Hvis foreldrene dine sier det er greit at du bor på hybel, hos venner eller familie i Norge, mens de flytter til England så er det ingen ting i veien for at du kan gjøre det. 

Uansett så er det viktig at dere snakker ordentlig sammen. Det kan være en god ide å ta en skikkelig samtale om litt forskjellige ting kan det virke som. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn