Hopp til hovedinnholdet

Folk i Norge blir feilinformert om hvor farlig hasj er kontra alkohol.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hey. I Norge er hasj/cannabis ulovlig, og dette er pågrunn av Norge sier dette er ett farlig narkotika. Men! Grunnen til at hasj er Ulovlig i Norge, går tilbake til 1960-1970 ish tallet. Da fikk folket i Norge valget om at enten skulle hasj være ulovlig eller alkohol. Da var dette enkelt, og flertallet stemte på at hasj skulle forbli ulovlig. Dette var pågrunn av at det var altfor mange penger som kunne gå fortapt fra "mafian". Dette medførte også at Norge utga i seinere tid at hasj var utrolig Farlig. MEN aldri noe om hvor farlig Alkohol var. Alkohol er et rusmiddel på LIK linje med hasj, men enda ENDA mye mer farlig. Selv har jeg mistet fire gode venner pga dem var ruset på alkohol, "bil + alkohol". Jeg mener folket i Norge blir Feil informert om Hasj, Jeg forvennter også at dere kommer med link "hvor farlig", men det funker ikke. I tilleg, Er det stor forskjell fra BRuker og MISBRUKER. Ikke bare er hasj mindre farlig, Politiet har heksejakt på brukerene, som gjør dem kriminell.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke lett å gi noe entydig svar på spørsmålet om hva som er farligst av hasj og alkohol. De har ganske ulike virkninger, og gir forskjellige skader.

Det er godt dokumentert at overdreven bruk av alkohol kan føre til høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Snakker vi om overdreven bruk av de to stoffene, og bruker organskader som et mål på hva som skal defineres som farligst, er det liten tvil om at det blir alkoholen som «går av med seieren», altså er det farligste. Snakker vi derimot om et jevnt, lavt inntak av de to stoffene, blir saken en annen. Det er ikke påvist skader ved inntak av alkohol i størrelsesordenen en halv til én alkoholenhet daglig (tilsvarer 12,8 gram ren alkohol, noe som igjen tilsvarer for eksempel én flaske pils eller ett glass vin).

Siden THC (det viktigste virkestoffet i hasj) er fettløselig og derfor lagres i fettvevet i kroppen, vil et jevnt, lavt inntak av hasj føre til en opphoping av dette stoffet i kroppen. Dette vil igjen føre til alle de kjente problemene med hasj, som nedsatt koordinasjon, konsentrasjon og reaksjonsevne, i tillegg til en forhøyet risiko for angst- og depresjonsreaksjoner hos disponerte individer.

Du finner mer informasjon på våre sider Fakta om rusmidler.

Det er viktig at man har en seriøs og levende debatt om narkotikapolitikken i Norge. RUStelefonen forsøker å gi folk informasjon som de kan ta reflekterte valg på bakgrunn av. Men vi har ingen meninger om norsk ruspolitikk. Den utformes av Stortinget, og vi tar ikke stilling for eller mot den rådende politikk på området. Når det er sagt: ruspolitikken er nok ikke basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnets ve og vel som er styrende. Det er nok liten tvil om at hvis alkohol hadde kommet på markedet i dag, så ville det også vært forbudt og klassifisert som narkotika.

 

 

 

 
Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn