Hopp til hovedinnholdet

Jeg forstår meg ikke på politikk - kan dere forklare det med enkle ord?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg forstår meg ikke på politikk i det hele tatt! Jeg går 1vgs nå og er 16 år, og har null peiling på hva det går i! Synes det er så flaut når alle er godt innstilt og engasjert i det politiske som foregår mens jeg sitter og ikke aner noe av det som foregår. Det kommer til å bli hardt for meg om jeg ikke kan noe som helst, vi har om valget i usa osv, og det norske politiske systemet. Kunne dere på en enkel måte forklart meg og avdekket viktige punkter som eg bør og kunne vite? Plis bare gi meg en helhetlig forklaring på dette, slik at jeg forstår. Er ikke god på modne ord heller, så plis litt enklere i språket i tilbakemeldingen? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver i meldingen at du ikke forstår deg på politikk og at du gjerne vil ha det forklart med enkle ord. Du har om ulike temaer innenfor politikk på skolen nå, og du synes det er flaut å ikke kunne noe om det. Jeg vil derfor gi deg noen råd om hvordan du kan få vite mer om politikk på en lett forståelig måte.

Jeg forstår godt at politikk kan være litt vanskelig å forstå, det er det også for voksne. Ofte brukes det vanskelig ord, og politiske systemer i seg selv er heller ikke så enkle å skjønne. Politiske systemer drives også veldig forskjellig fra land til land, så det er mye å sette seg inn i om du skal forstå alt.

Nå i høst er det jo valg i USA, noe mediene er veldig opptatt av. Kanskje det kan være en idé å spørre foreldrene dine om de kan forklare deg noe av det som skjer? For eksempel kan dere se på nyhetene sammen slik at du kan spørre de hvis det er noe du ikke forstår. Ellers er det bare å spørre læreren din hvis du lurer på noe.

Et annet tips er å se på Barnas Supernytt på NRK. Dette er et nyhetsprogram som er laget for barn og ungdom der de forklarer aktuelle saker på en enkel og lett forståelig måte. Blant annet om valget i USA eller om det politiske systemet i Norge. De har også en fin nettside der du kan søke opp de temaene du lurer på, for eksempel 'USA', 'valg' og 'politikk'.

Det finnes også en avis som heter Aftenposten Junior der de skriver enkelt om nyheter og andre aktuelle ting. På Facebook har de blant annet lagt ut en podkast der de forklarer alt om presidentvalget i USA. Ellers finner du sikkert avisen på et bibliotek i nærheten av deg.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stortingsvalg

By og land i Norge (colourbox.com)

Hvert fjerde år er det stortingsvalg. Da stemmes det på hvem man synes bør styre landet vårt.

Les mer

Kommunestyre- og fylkestingsvalg

Bryggene i Trondheim (Colourbox.com)

I Norge er det lokalvalg hvert fjerde år. I lokalvalget i 2019 er valgdagen 9. september. Du som er over 18 år, eller som blir 18 i år, kan stemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn