Hopp til hovedinnholdet

Hva innebærer det å være medlem av et politisk parti? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva det innebærer å være medlem av et politisk parti. Hva er forskjellen på et ungdomsparti og et "moder" parti? Hva slags muligheter får man vis man blir politisk aktiv? Får man opplæring i politikk? Er 18 år for gammelt til å bli med i et ungdomsparti? Lurer på om jeg skal melde meg inn i ungdomsparti eller moderparti.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Å være medlem av et politisk parti innebærer først og fremst at du har mulighet til å påvirke partiets politikk, hva man skal mene, hvorfor man mener det, og hvilke løsninger man skal bruke på forskjellige samfunnsspørsmål. Du kan være passivt medlem ved å bare betale medlemsavgiften, eller du kan være aktiv ved ar du i tillegg deltar på møter og arrangementer som lokallaget ditt har. 
 
Forskjellen mellom ungdomsparti og moderparti er primært alder. Det varierer fra parti til parti hvor gammel man kan være, men de fleste har en øvre aldersgrense på rundt 30 år, da vil mange gå over i voksenpartier (moderpartiet). Du er ikke for gammel til å melde deg inn i ungdomsparti, jeg vil anbefale det da du vil være med folk på din egen alder og få en fin start og inngang i politikken. Ungdomspartiene kan ofte ha litt annerledes politikk enn moderpartiet, særlig kommer det frem i en del spørsmål der barn og unge berøres. Ungdomspartiene kan også være med å dytte moderpartiet i en retning, for eksempel "presset" AUF gjennom at man skal ta i mot 8000 kvoteflyktninger selv om det var høyere enn Arbeidepartiets egentlige forslag. 
 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hvilke registrerte partier har vi?

Stortinget (colourbox.com=

Det finnes mange registrerte partier i Norge, men få av dem får stor oppslutning ved valg. Her finner du en oversikt over registrerte partier i Norge i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn