Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir man politiker? Kan man leve av det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig opptatt av politikk og kunne gjerne ha tenkt meg å bli politiker. Bestemoren min sier at det ikke er et levebrød og dette fikk meg til å undre. Er det eller ikke? Jeg har også lest om yrke som politiker og det står at det ikke er noen spesiell linje å ta for å bli politiker og dette stresser meg litt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet, og så fint at du lurer.

Vi tror både du og bestemoren din har litt rett. Mange politikere har det ikke som et levebrød, men noe de gjør ved siden av jobb. Mens andre politikere, er politkere på heltid, og lever av det som et yrke! Man kan ikke regne med å kunne jobbe som heltidspolitker. Men hvis man er flink og engasjert, så er det sjanse!

Det er riktig at det ikke står noe om hvilken linje du bør velge for å bli en politiker. Det er fordi politikere skal "representere folket", og derfor har de også veldig forskjellige bakgrunner. Noen kommer fra stillinger som lærervikarer, andre har vært politikere hele livet, enkelte har vært bedriftseiere. Noen har ikke fullført videregående, andre har forskerkarrierer bak seg. Akkurat som resten av befolkningen.

Hvis man vil jobbe som politiker, er det viktigste at man engasjerer seg i et politisk parti. Der bør man være aktiv, ta på seg ansvarsoppgaver og jobbe engasjert for partiet. Selvfølgelig i et tempo man selv er komfortabel med.

Uansett, hvis du viser at du jobber hardt og godt, vil du etter hvert stige i gradene, og til slutt kan man bli politiker på stortingsnivå.

Vi vil derfor anbefale deg å studere noe du interesserer deg for, slik at du får gode resultater. Det viktigste du gjør i starten av politikerkarrieren er i alle fall å engasjere deg på fritiden. Finn noen politiske partier og organisasjoner som kanskje kunne passet deg her. Les om dem, og tenk på hvilke du identifiserer deg mest med. Kontakt dem for å finne ditt lokallag.

Lykke til - og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn