Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fritak fra nynorsk eksamen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om jeg som en islending har rettigheter på å få fritatt fra nynorsk eksamen. Grunnen til at jeg lurer er på grunn av at jeg altid har hatt problemer med både bokmål og nynorsk. Jeg får karakterene 3 og 2. Og problemet med dette er at jeg får høy karakter i andre fag.(Matte, Naturfag og gym/fysak) og ok i de fleste andre. og nå har jeg funnet ut at jeg kom opp i Norsk skriftlig. dette kan odelege snittet mitt. Jeg flyttet til Norge i starten av 4.klasse og ble satt på et sån spesialkurs for utlendinger/folk med l'revansker en gang i uken og dette sluttet etter et år. og så i 6.klasse kom jeg in på en ny sånn gruppe, men denne gangen for folk som hadde skrivevansker. og dette sluttet etter et år. så også har l'reren min lurt på om jeg har dyslexi, men har problemer med å sende meg til en dyslexi prøve på grunn av at jeg leser ekstremt bra og mye. så jeg lurer på om jeg har noen sjanse på å få fritatt fra nynorsk på eksamen og hvordan jeg skal gjøre det hvis jeg kann.

Besvart 20.05.2019 08:31
 

Svar
Hei, og tusen takk for spørsmålet ditt.

Du har rett til å få fritak for vurdering (karakter) i skriftlig norsk sidemål (nynorsk) dersom du på grunn av sykdom eller funksjonshemming har problemer med å greie begge målformene, eller du tidligere har hatt individuell opplæringsplan og enkeltvedtaket om spesialundervisning omfatter skriftlig sidemål.

Fritak for vurdering i skriftlig sidemål gis altså til enkelte grupper elever, eksempelvis om man har dysleksi eller andre lese-/skrivevansker og elever som har spesialundervisning.

Før var det særskilt opplæring for alle elever med annet morsmål enn norsk, men nå er det bare særskilt opplæring for elever frem til norskkunnskapene er gode nok til at de greier å følge undervisningen. Det er skolen som skal undersøke om eleven har gode nok norskkunnskaper. 

Jeg anbefaler deg å snakke med lærer eller rådgiver om du har rett til fritak fra sidemål som følge av dysleksi, eller andre mulige unntak som kan gjelde for deg. Har også lagt ved noen artikler under som kanskje kan være nyttige.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn