Hopp til hovedinnholdet

Sabotasje av elevundersøkelsen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! På trinnet mitt har det nettop vært en rassia pga at lærerene tror det har vært noen som har på forhånd laget en gruppe som skulle sabotere en elevundersøkelse (noe som ikke har skjedd). etter vi hadde tatt undersøkelsen viste lærerene oss resultatene. de var så dårlige at de kom til å få refs av rådhuset og muligens sparken. nå har de tatt mange av elevene inn til "avhør" under en TENTAMEN og sagt at de har bevis (noe som de ikke hadde) for at vi hadde laget en gruppe. (etter samtale med samtlige elever på mitt trinn). de måtte skaffe noen som tilstår å ha sabotert elevundersøkelsen slik at de kan be oss om å ta den på nytt igjen. Mitt spørsmål; har læreren lov til å lyve under avhør til elevene for å få de til å tilstå? jeg tok opptak av hele samtalen på mobilen min og foreldrene mine er svært rystet over saken. PS: jeg vet med sikkerhet at ingen av elevene på mitt trinn hadde intensjoner om å sabotere denne elevundersøkelsen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Dette høres veldig overdrevet ut fra skolens side.

 

Elevene har for det første full rett til å danne en politisk gruppe. Det følger av menneskerettighetene (EMK artikkel 11). Det er også fullt lovlig å holde den hemmelig. Så selv om det skulle ha eksistert en slik gruppe, betyr ikke det at skolen kan gjøre slikt for å avsløre eller bryte den opp.

 

Å besvare elevundersøkelsen er på enkelte klassetrinn obligatorisk, men skolen kan bare reagere på brudd på dette påbudet ved å bruke de reaksjonene som finnes i ordensreglementet. Å svare dårlig på elevundersøkelsen er ikke noe alvorlig brudd på skolereglementet.

 

Læreren har helt åpenbart ikke anledning til å lyve for å få elever til å innrømme brudd på skolereglementet. Skolen er underlagt forvaltningsloven, og en slik oppførsel bryter klart med kravene til saksbehandling der.

 

Når skolen holder slike møter ("avhør"), er det fordi de antar det foreligger et brudd på skolereglementet, og foreligger det et brudd kan det bli aktuelt med vedtak i saken. Da må man følge reglene for saksbehandling fra første stund.

 

Det er også sjokkerende at skolen ikke tar elevundersøkelsen på alvor, og heller griper til denne typen bortforklaringer.

 

Lykke til!

 

Hilsen Sigve Indregard, elev- og lærlingombud i Oslo

Nettsted: elevombud.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn