Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å ha det bedre sosialt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Er det vanlig at jeg synes at det ikke er noe gøy å være sosial? Jeg har venner,men føler ikke de er noen faste. Synes de er veldig forskjellige fra dag til dag. Noen dager er de gira på å være med meg,men så plutselig blir de litt fraværende. Jeg føler jeg har ingen ting til felles med de,og derfor så synes jeg det er kjedelig å hele tiden late som at jeg er interresert i det de sier. Jeg føler også at jeg ikke kan ha en dårlig dag heller,fordi da velger de å avise meg. Jeg må hele tiden ha humøret på topp for at de skal gidde å være med meg lissom,og det er utrolig slitsomt. Jeg savner å ha venner som jeg er trygg på,og som jeg kan være meg selv med. Jeg kan vel rett og slett si det slik at jeg har venner,samtidig som at jeg ikke har det. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre sosialt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er vanlig at man kan ha noen klassevenner som man ikke har så mye til felles med - og det er nok derfor du føler at dere ikke er så nære. Samtidig så trenger man ikke nødvendigvis ha mange felles interesser for å være nære venner. Man har alltid noe til felles - selv om det ikke er hest, fotball eller kunst. Det kan være små ting som at man liker å se på serier, lese, gå turer eller lignende. Kanskje bør du prøve å snakke mer med dem om ting som interesserer deg, eller noe du tror kan interessere dere begge/alle? Jeg skjønner at det er slitsomt å ikke føle at du kan ha en dårlig dag. Du må bare passe på at du ikke lar din dårlige dag gå ut over andre. Det er greit å si at "jeg har en litt dårlig dag" og så kan man velge å være litt stille den dagen eller holde seg litt for seg selv. Det er derimot ikke greit å være sur og irritert fordi man har en dårlig dag. Det må man prøve å bite i seg, og man kan heller ikke forvente at andre skal akseptere at man er irritert bare fordi man har en dårlig dag. 

Det kan også hjelpe å prøve å bli bedre kjent med vennene dine utenom skolen. Da kommer man ofte nærmere hverandre! Spør venninnene dine om de vil være med deg hjem etter skolen eller komme til deg på kvelden. Dere kan lage mat sammen, se på film, spille spill eller lignende. Eller bare snakke om gutter - det er noe de fleste jenter interesserer seg for! Alternativt kan du spørre om de blir med på kino eller bowling.

Du kan enten prøve å snakke mer med andre i klassen for å finne ut om det er noen andre du kan ha mer til felles med, eller du kan prøve å finne deg venner utenom klassen som har like interesser som deg. Det kan du gjøre ved å finne deg en fritidsaktivitet du interesserer deg for som involverer flere. Det kan være å begynne på et kurs (gitar, piano, foto, kunst, dans e.l), begynne med en idrett (ballidrett, friidrett, svømming, klatring, kampsport..), bli med i en frivillig organisasjon (politisk, ideell), bli med i en turgruppe eller andre grupper og lignende. Tenk over hva du har lyst til og sjekk ut mulighetene i ditt nærmiljø! Kanskje er det noen av vennene dine fra skolen som kunne være interessert i å starte sammen med deg?

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap