Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tenkt mye på selvskading i det siste, jeg har bare sagt det til en person, Han sier jeg skal slutte å tenke på det, men mange av vennene mine snakker om selvskading noe som gjør det værre for meg... hva bør jeg gjøre??

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har tenkt mye på selvskading i det siste, jeg har bare sagt det til en person, Han sier jeg skal slutte å tenke på det, men mange av vennene mine snakker om selvskading noe som gjør det værre for meg... hva bør jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13,

Takk for at du ville skrive til oss.

Du skriver at du nå i det siste har tenkt mye på selvskading. På nåværende tidspunkt har du fortalt om tankene din til en person, som har sagt at du bør slutte å tenke på selvmord. Jeg synes du høres ut som ei modig jente, som har turt å fortelle om de vonde tankene dine til noen. Vi som jobber på ung.no vet at det hjelper å snakke med noen.

Selvmordstanker er et uttrykk for at man har det vanskelig og ikke vet hva man skal gjøre med det som oppleves vanskelig. Selvmordstanker betyr ikke nødvendigvis at man ønsker å dø. Har du noen tanker om hva det er du opplever i livet ditt nå som kjennes vanskelig? Jeg legger ved en artikkel om selvmordstanker og om hvordan man kan hjelpe seg selv gjennom vanskelige tanker. Jeg tror du kan ha nytte av å lese disse artiklene.

Det finnes mange andre og bedre alternativer til selvmord når man har det vanskelig. Jeg lurer på om du kan fortelle om selvmordstankene dine til noen andre du har tillit til, en voksen, kanskje til foreldrene dine? Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom dersom kommunen din har dette tilbudet. Helsesøster har lang erfaring med å lytte til ungdom som strever og kan hjelpe deg på veien videre. Du kan også ringe gratis til Kors på halsens hjelpetelefon på telefonnummer 800 333 21, og de har også chat-muligheter. 

Du skriver at mange av vennene dine snakker om selvmordstanker, og at dette gjør at du får det verre. Jeg vil anbefale deg om å be dem slutte å snakke om selvmordstanker. Du kan selv velge om du vil fortelle vennene dine at du strever med nettopp selvmordstanker. Du kan eller si at du bare ikke vil snakke om selvmordtanker og heller ønsker å snakke om andre ting. 

Jeg håper at du synes det var nyttig å lese dette. Jeg ønsker deg lykke til videre i framtiden!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap