Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Venninnekrangel

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg går i klasse med min bestevenn og ingen andre jeg liker. Vi er sammen hele tiden og har ikke så mange andre nære venner. Vi har noen andre gode venner men vi er mest med hverandre og en anne jente innimellom. Men hun har så utrolig frekk personlighet noen ganger, hun kan plutselig bli veldig sur på meg uten grund og gå til hun andre venninnen og stenge meg ute og neste time så later hun som ingenting igjen. Vi er ganske avhenigige av hverandre og er sammen hele tiden men jeg begynner å bli lei av å ha en venn som hun som ikke har empati ovenfor meg og skifter i måten hun er på hele tiden. Jeg blir ganske fort lei meg og såret når vi fks krangler men hun bryr seg ikke. Jeg vil ikke være med hun mer og jeg vil få meg nye venner, hva skal jeg gjøre? det er jo veldig vanskelig og bare plutselig skille seg fra sin beste venn man har vært med 24/7 siden slutten av 7. og går i 9. nå. Jeg har det ganske tøft nå og gråter mye og kunne ønske jeg bare kunne begynne på nytt på en ny skole

Besvart 14.01.2018 02:00
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no

Du skriver at du går i klasse med bestevenninnen din, men ingen andre du liker. Dere er sammen hele tiden og har ikke så mange andre nære venner. Dere har noen andre gode venner men er mest sammen med hverandre. Bestevenninnen din kan være ganske frekk noen ganger, og kan plutselig bli veldig sur på deg uten grunn før hun går til den andre venninnen hennes og stenge deg ute. Like etter later hun som om ingenting har skjedd. Dere er ganske avhengige av hverandre og er sammen hele tiden, men du begynner å bli lei av å ha en venn som endrer måten hun er mot deg hele tiden. Du blir fort lei deg og såret når dere krangler, mens hun ikke bryr seg. Du vil ikke være med henne mer og vil bare få deg nye venner. Det er vanskelig å plutselig bare skulle skille seg fra bestevennen man har hatt i mange år. Du har det ganske tøft nå, gråter mye og kunne ønske du bare kunne begynne på nytt på en ny skole. Du lurer på hva du skal gjøre. 

Så bra at du vil ordne opp i dette for å få det bedre! I de fleste vennskap går ting litt opp og ned, man krangler og snakker sammen igjen. Det er naturlig å få noen reaksjoner etter en krangel, kanskje fordi man er redd for å miste den man er sammen med eller fordi man misliker å krangle og blir lei seg.

Jeg tror det viktigste for å unngå en krangel er å være flinke til å snakke med hverandre. God kommunikasjon kan løse mange problemer, gjerne også før de oppstår. Om det er noe som plager deg eller han kan det være en god regel å ta det opp på en rolig og voksen måte. Om man begynner å bli sur og kjefte vil situasjonen ofte bli verre enn nødvendig. 

Du kan gjerne snakke med venninnen din om hva dere begge kan gjøre for å unngå å krangle. Noen ganger blir småting til store krangler bare fordi man blir irritert på den andre. Bli enige om at dere prøver å ta opp problemene og irritasjonsmomenter før de blir for store og at dere lytter til hverandres tanker rundt problemet.  

Du kan selvsagt snakke mer med venninnen din om hva dere ønsker og forventer av hverandre i et vennskap, men om det fortsatt ikke løser noe mer er det ikke annet å få gjort enn å vente til det går over. Du og venninnen din er sikkert veldig glade i hverandre og kommer kanskje til å savne hverandre veldig etterhvert, så dette kommer sannsynligvis til å orde seg helt av seg selv. 

Om du har tenkt til å snakke med venninnen din for å ordne opp igjen er det ikke vanskeligere enn å sette seg ordentlig ned med henne. Du kan begynne å spørre om hvordan det går med henne for tiden, og så kommer det kanskje naturlig etter det. Kanskje er du eller venninnen din i en litt vanskelig periode i livet, og dere trenger å støtte hverandre. 

Om du likevel skulle velge å prøve å "komme over" henne og gå videre, kan dette sammenlignes litt med kjærlighetssorg. Dette er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Når et forhold eller vennskap tar slutt, og spesielt hvis det skjer uten forvarsel og det er noen du var veldig glad i, dukker det opp mange spørsmål i hodet ditt. Det er viktig å dele slik sorg med andre. Bare det at andre vet hvordan du har det, kan lette sorgen litt. Man trenger å få trøst, eller noen som bare kan høre på deg. Si til deg selv "dette kommer jeg gjennom", så skal du se at det går bra til slutt. 

Du skriver at det er vanskelig å plutselig bare skulle "skille" seg fra venninnen sin når dere har vært venner i flere år. Av og til er det slik at man må ta litt tid til å tenke på om man vil opprettholde sosiale relasjoner. 

Du skriver at du har det ganske tøft nå, gråter mye og skulle ønske du bare kunne begynne på nytt på en ny skole. Hva med å bli kjent med flere av de andre i klassen din eller kanskje du går på en fritidsaktivitet der det er andre på din alder. 

Det å ha et stort sosialt nettverk kan være flott. Det er garantert mange på skolen som er i din situasjon. Det er sikkert veldig mange som er åpne for å møtes på fritiden, og som også er interessert i å bli bedre kjent med deg. Kanskje de også synes det er vanskelig å skulle ta kontakt. Ta initiativ! Kanskje har du samme interesser som mange av venninnene dine?

Kanskje går du på noen fritidsaktiviteter. Eller er det kanskje noe du har lyst til å drive med på fritiden, som å melde deg inn i en gruppe, et lag eller lignende. Da er det lettere å bli kjent med folk, og man møter folk med samme interesser. Kanskje er du interessert i teater, idrett, politikk eller dataspill. Kanskje kan du spille et instrument, eller har lyst til å lære det. Er du interessert i organisasjonsliv kan du prøve å delta nasjonalt eller i nærområdet ditt. Alle de norske partiene har ungdomsorganisasjoner, og de slipper inn alle som har lyst til å være med. Dette gjelder også forskjellige typer interesseorganisasjoner.

Kanskje du kan snakke litt med venninnen din om hva dere ønsker og forventer av hverandre i et vennskap?

Jeg legger ved noen artikler jeg synes du bør lese.

Dette kommer til å ordne seg. 

Hilsen Ungdomsredaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap