Hopp til hovedinnholdet

Jeg hører fottrinn i trappen i det nye huset vårt... Begynner jeg å klikke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 15 år og jeg har flyttet hjemme ifra, og jeg mistet alle vennene mine der jeg bodde før... Jeg hadde og en kjæreste, Mamma og Pappa sier vi ikke kommer til og flytte tilbake:(, men i det siste når jeg er alene hjemme og foreldrene mine ikke kommer hjem før 09:00 eller 08:30 så hører jeg noen forstep i trappene og jeg sjekker vær gang men det er ingen der!? Jeg sier det til foreldrene mine, og de sier burde snakke med en pysykolog, er det meg eller begynner jeg og KLIKKE! Jeg er redd hver eneste gang de drar ut sent og kommer jeg kjempe sent

Besvart 03.02.2019 11:38
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at det er leit for deg å flytte fra venner, kjæreste og hjemsted, til et helt nytt sted. Så lenge du er 15 år er du prisgitt dine foreldres valg når det gjelder bosted, og man må bare følge med på lasset uansett hva man selv tenker om det.

Jeg tror ikke du begynner å bli gal eller klikker. Du bor i et nytt hus med nye lyder du må venne deg til. Det er vanlig at hus lager lyder, spesielt på vinteren når det er kalt ute, kan det knake ekstra mye, og det kan faktisk høres ut som fottrinn. 

Etterhvert som du erfarer at det faktisk ikke er noen som kommer opp trappen, vil du slutte å legge merke til disse lydene :-)

Samtidig som at du må venne deg til et nytt hus på et nytt sted, bærer du på en slags sorg. Og det å sørge over å ha mistet noe, det er helt normalt når man flytter. Du har jo på en måte mistet- eller reist fra et kjent hus, et kjent sted, en kjent skole, kjente venner og alt annet som du tidligere har hatt tett på deg og som er trygt. Nå er plutselig alt nytt og utrygt. Da kan man bli engstelig og redd slik du beskriver.

Jeg tror at tid i seg selv er en god medisin. Hvis det bare har gått noen uker eller måneder er det ikke lang tid du har hatt på deg til å finne deg til rette. Noen ganger trenger man mer tid før man har kommet over sorgen over det man dro fra, og føler seg klar og åpen for nye bekjentskaper. Jeg tipper at det finnes noen i klassen som er nysgjerrige på hvem du er, som kan bli gode venner for deg på ditt nye hjemsted. Etterhvert som du får nye venner, vil også alt føles bedre. 

Det er også lurt å fortsette å holde kontakten med venner som bor der du bodde før. Vennskap har ingen grenser. Man kan ringe, skype, chatte og besøke hverandre selv om man ikke er nære i hverdagen. Har du noen gode venner du ønsker å holde kontakt med, så gjør det!

Det er uansett viktig å ha noen å prate med når man føler seg slik du beskriver. Hva med gå til helsesykepleier eller sosiallærer på skolen din? De er nøytrale, og har mye erfaring på området. Mange får god nytte av det. 

Jeg håper du finner deg til rette med tiden, både med huset du bor i og at du få nye venner :-)

Lykke til videre på ditt nye bosted!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra