Hopp til hovedinnholdet

Er jeg en dårlig venn eller et fælt menneske?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig med dårlig selvtillit og har der ikke så bra både på skolen og med venner. Jeg har ikke så mange venner, men jeg har en bestevenn som sier ting til meg som for meg til å tenke at hun er mye bedre enn meg og noen ganger gruer jeg meg til å være med henne. Hun er nok en stor grunn til at jeg har såpass dårlig selvtillit. Etter 2 år har jeg sakt til henne at jeg ikke liker at hun sier sånt til meg og hun prøver å være snill og det er hun. Det eneste er at jeg føler fortsatt den samme lille angsten for henne ennå og jeg skal bytte skole neste år, men hun vet ikke. Hun sliter ekstremt mye med angst, dårlig selvbilde og depperesjon og jeg føler meg som en ekstremt dårlig venn som egentlig ikke har lyst til å være med henne og skal bytte skole for å bli litt mer kvitt henne og hun prøver å være en god venn. Er jeg en dårlig venn og et fært menneske? For det er sånn det føles..

Besvart 15.05.2019 22:45
 

Svar
Hei

Nei, du er verken en dårlig venn eller et fælt menneske! Det at det føles sånn betyr ikke at det er sånn. Når man har venner som har det vanskelig så går det ofte utover en selv. Vi har alle nok å tenke på om en ikke skulle bære andres byrder også.

Gjeldende dårlig selvtillit så er det mange som har det når de er 14 år, så det er helt vanlig. Det som kan gjøre det værre er at du føler at du har en bestevenn som du iblant gruer deg til å være med. Det høres ut som at det ikke alltid er bra for deg. Hvis du skal bytte skole for å bli kvitt henne er jo det en stor endring. Du kan si til henne at jeg kan være vennen din, men jeg kan ikke hjelpe deg med dine vanskeligheter. Når vi er sammen så håper jeg at vi også kan snakke om fine ting også, for jeg blir sliten av å snakke om dumme ting.

Det at hun opplever vanskeligheter og har angst,  betyr ikke at du skal ha det. Jeg ville rådet henne til å skaffe hjelp og noen å snakke med. Det kan også være godt for deg å gjøre. Forslag til dette er at du forteller foreldrene dine hvordan du har det, en lærer på skolen eller helsesykepleier. De kan hjelpe deg. Jeg har lagt ved noen artikler under, så les disse! Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap