Hopp til hovedinnholdet

Pappa truer med vold, mamma sier det er meg det er noe galt med

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om jeg blir utsatt for vold i hjemmet. Jeg blir ikke utsatt for fysisk vold, men jeg blir truet med det. Da jeg var mindre truet han med å kaste meg ned trappa. Nå sier pappa han skal slå meg, og han knytter neven og hever den. Han er sint, og hele ansiktet lyser av lysten på å slå meg. Han skriker til meg. Så høyt at jeg tror naboene skal høre det. Etterpå kommer mamma ned og vil prate. Først er hun ydmyk, og jeg sier ikke så mye. Men når jeg begynner å argumentere for meg blir hun sint og skarp, og mister sympatien for meg. I dag holdt pappa på å slå meg. Mamma kom ned på rommet lenge etterpå og sa at vi kunne snakke, men det ville jeg ikke. Men da sa hun at hun håpet jeg forstod at det ikke var noe galt med hva mamma og pappa gjorde, men at det var meg det var noe galt med. Da sa jeg at jeg syntes ikke det var meg det var noe galt med når pappa var voldelig, og da sa mamma at hvis jeg trodde pappa var voldelig så lurte jeg meg selv. Er det meg det er noe galt med? Lurer jeg meg selv? Har mamma og pappa lov til å være sånn? Skal man virkelig være redd for foreldrene sine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du spør om det virkelig er slik at man skal være redd foreldrene sine. Svaret er et krystallklart nei. Foreldre skal ikke utsette barna sine vold, de skal heller ikke true med vold. Begge deler er ulovlig og kan anmeldes. Når din pappa truer med vold, og løfter hånda, brøler, så bruker han psykisk vold. Da er han voldelig. Din mamma tar altså feil, det kan virke som at hun ikke ser hvor alvorlig dette er, eller iallefall ikke vil si det til deg.


Dette må ta slutt, og det kan ikke du ordne opp i alene. Det er både for vanskelig og for utrygt for deg. Jeg anbefaler sterkt at du forteller om volden til en voksen utenfor familieb, helst en profesjonell-kan du si det til helsesøster på skolen? Eller gå til helsestasjon for ungdom? Eller ringe Alarmtelefonen for barn og unge (tlf 116111)?

Det er uansett kjempeviktig at noen voksne tar tak i dette. Noen må prate med dine foreldre om hvor skadelig det er for barn å bli utsatt for psykisk vold fra sine foreldre, og noen må kreve av din far at han slutter med dette. Kanskje trenger din far hjelp til å slutte å bruke vold, og det går det an å få hjelp til mange steder (familievernkontor, sinnemestringsgruppe, Alternativ til Vold f.eks).

Til slutt vil jeg si, som du allerede vet, at det absolutt ikke er din skyld at pappa er voldelig. Hans oppførsel er hans ansvar. Han er den voksne, som har som oppgave å beskytte barnet sitt, ikke skremme det. 

 

Håper dette svaret var nyttig for deg!

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold