Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg straffes for å ha logget inn på en annen persons facebook?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

For litt siden var ex-kjæresten min hos meg siden vi har vært litt av og på. også skulle jeg hjelpe henne med og fikse noen greier, og mens jeg fikset de tingene logget hun inn på facebook på pcn min, men jeg har keylogger på pcn(gjør sånn at jeg får passordet selvom hun ikke har trykket på lagre) og da hun hadde gått gikk jeg inn på facebooken hennes og leste meldingene hennes osv... også etter noen dager begynte vi og krangle og jeg sa at jeg hadde lest meldingene hennes, noe jeg ikke burde ha gjort.. og på nyttårsaften var jeg hos en venninne med noen kamerater og vi koste oss, også ringte en annen kamerat av meg og lurte på om vi ville komme opp til ex-kjæresten min der han og noen andre venner var, og kameraten min sa han var med meg og de andre jeg var med så tokk det noen sekunder og da sa han det bare var og komme, og jeg stusset litt over det men tenkte, jaja, kanskje hun er over det. og da vi kom, og ringer på døra kommer alle ut, og wops, så flyr ex-kjæresten min på meg og slår og slår og hun får en skikkelig fulltreffer i kjeven. og så mens jeg bøyer meg ned, kneler hun meg i ryggen, noe hun ikke burde ha gjort.. ***(se nederst) og jeg hyler av ren smerte og legger meg i fosterstilling og i det jeg "våkner" eller hva jeg skal kalle det ute på gresset. Og så ser jeg meg rundt og da er alle "vennene" mine gått inn, og jeg setter meg på en stol og for ringt moren min så hun kunne komme og hente meg. og vi drar rett på legevakten og jeg for veldig sterk smertestillende og dro til legen min neste dag hvorav hun vil jeg skal ta en biopsi av nyren(tar ut en bit av nyren for og se hva som er galt, noe dem ikke har villet gjort før siden det kan gå galt) og nå i nærmeste framtid skal jeg på sykehuset. Og nå vil hun anmelde meg for og ha keylogget henne, hva i allverden skal jeg gjøre? hvilken straff kan jeg få? hva kan hun få? ***Jeg har ligget masse på sykehuset det siste halvåret på grunn av at det har vært noe galt med min venstre nyre som mildt sagt har gjort drit vondt 24/7 i snart 6 måneder.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom din eks-kjæreste ønsker å anmelde deg, står hun fritt til å gjøre det.

Etter straffeloven § 145 andre ledd, kan en person straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder for uberettiget å ha skaffet seg "adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler." Å logge seg på en annen persons facebook, slik du har forklart at du gjorde, vil kunne anses som et brudd på den nevnte bestemmelsen. 

Dersom din eks-kjæreste anmelder deg, er det ikke sikkert at dette er en sak som politiet velger å prioritere. Velger politiet å ta tak i saken, er det mer sannsynlig at politiet velger en alternativ reaksjon. Dette kan du lese mer om i den vedlagte artikkelen.

Du forklarer at din eks-kjæreste har påført deg skade gjennom flere slag mot ansiktet og ved å "knele" deg i ryggen. Dette vil kunne rammes av straffeloven § 228 eller § 229, og du kan derfor velge å anmelde henne. Dersom politiet finner grunnlag for å gå videre med saken, risikerer hun bøter eller fengsel. Dersom hun er på din alder, kan det hende at politiet velger andre reaksjoner enn straff, slik som nevnt ovenfor. 

Uavhengig av om dette blir en politisak eller ikke, så kan det kanskje vært lurt å snakke med din eks-kjæreste for å forsøke å skvære opp og bli enige om hvordan dere skal forholde dere til hverandre fremover.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold