Hopp til hovedinnholdet

Pappa vrir armene mine og skubber, er det vold?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på en ting. Pappa har flere ganger gjort ting han ikke skal gjøre mot meg, tror jeg da. Om han blir sint kan han vri armene mine i hver sin vei samtidig som han kliper hardt for at jeg ikke skal komme meg unna. Det er noe som har forårsaket blåmerket flere ganger. Jeg kan også bli skubbet sånn at jeg faller. Så jeg lurer på om dette er normalt, og om det bare er jeg som ikke tåler noe? Har lest at det er ulovlig å utøve vold mot barn, men hva er vold? Er det å slå en gang eller at man stadig blir banket opp og ender opp med sår og blåmerker? Jeg er litt lei av alt nå, dette ødelegger så mye for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om er ikke normal oppførsel fra foreldre mot barn. Det er veldig bra at du tar opp dette, for din mistanke om at dette er galt, er helt korrekt. Det du forteller om er fysisk vold. Fysisk vold er som du allerede vet, ulovlig. Og det trenger ikke skje mange ganger for å være ulovlig, en gang er absolutt nok.

En definisjon på fysisk vold kan være: viss noen gjør noe mot kroppen din med vilje, som sårer/skremmer/skader eller krenker deg. Dette betyr at slag,spark. dytting, bite, lugge, banke opp, klype osv kan være fysisk vold.

Å bli utsatt for vold er skadelig, og det er særlig skadelig viss den som gjør det mot deg er en person du kjenner godt og en som skal være din beskytter, slik foreldre egentlig skal. 

Derfor er det viktig at du søker hjelp. Jeg anbefaler deg å ringe Alarmtelefonen for barn og unge, på tlf 116111. De er en hjelpetjeneste for barn/ungdom som er utrygge hjemme, og har åpent hver dag. Det er gratis å ringe dit. De kan gi deg råd og tips, og de kan sette deg i kontakt med hjelpere på ditt hjemsted. Se deres hjemmeside: www.116111.no

 

Håper dette svaret var nyttig for deg!

 

 

 

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold