Hopp til hovedinnholdet

Pappa bruker mye psykisk vold mot meg, og det er skummelt og ubehagelig.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe om psykisk vold og fysisk vold. Ifjor sommer når jeg dusjet hjemme, kom pappa inn på badet og drog meg ut av dusjen så jeg sklei på gulvet og skadet meg. Fikk jævlig vondt i rompa og benet tror jeg, husker ikke helt. Pappa bruker mye psykisk vold mot meg, og det er skummelt og ubehagelig. Han kan for eksempel si til meg at jeg er ett toskehaue, idiot, banne til meg og mye mer, husker ikke alt. En gang kastet han en sag mot min søster i foten. Heldigvis gikk det bra med hun. Han har dratt oss inn på rommet flere ganger når han har blitt sint på oss, og ødelagt klærne våre mens han har dratt oss inn på rommet. Jeg har angst i tilegg, og jeg er redd pappa. Foreldrene mine er skilt, jeg vil bo hos mamma hele tiden, men vi tør ikke og si det til pappa. For er redd han blir sint på meg da :( og bruker pyskisk vold mot meg :( går hos BUP. Og psykologen min har kontaktet barnevernet pågrunn av pappa. Hvor gammel må man være for og bestemme hvem jeg vil bo hos?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å bli utsatt for psykisk og fysisk vold er skadelig og straffbart.  Ut i fra det du opplever så er det ikke uvanlig med reaksjoner som angst. Det er bra du går til BUP,  kan snakke og få bearbeidet det du opplever. Barnevernet skal også snakke med deg. Det er viktig at du da forteller hvordan du har det. Barn skal høres fra de er syv år og fra de er 12 år skal det legges vekt på hva de sier, men det er de voksne som skal bestemme.  

Det er to forskjellige lover som gjelder. Den ene er barnevernloven som skal vurdere omsorgen for barn, og den andre er lov om barn og foreldre som regulerer hvor barn skal bo og besøksordning.

Din mor kan etter lov om barn og foreldre be om daglig omsorg på heltid. Det er derfor også viktig at du snakker med din mor om hva du opplever hos far.

Du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge på tel:116111 og få hjelp og råd.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold