Hopp til hovedinnholdet

Hva kan gjøres hvis man har blitt utsatt for vold og trusler?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, nå vil det dukke masse spørsml... En perso under 18 år(16år) har rett til å elske hvem som helst ikke sant? Hva kan evnt. gjøres, hvis en har blitt utsatt for vold,trussel og lignende over lengre perioden med mellomrom men ikke har bevis på det ? feks. av søsken, foreldre... denne persoen har ikke det jævla greit hver dag... hver dag med frykt og redsell.. for eldre søsken... kan da denne personen snakke med barnevernet og evnt. flytte ut fra familien? til kjæresten eller til kjæresten og kjæresten familie i en annen fylke? hvis denne personen har fått fysiske og sykiske skader fra andre familie medlemere, hva er evnt straffen? skadene har ført til at den pårørende har begynt med selvskading og sevmords tanker/selvmordsforsøk... trenger hjelp for så mulig... takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du ønsker å vite hva  man kan gjøre hvis man har blitt utsatt for vold og trusler fra noen i familien og hvilke konsekvenser dette kan få. Jeg vet ikke om det er du selv som har opplevd dette eller en du kjenner. Jeg tenker at denne personen har opplevd må ha vært skremmende og vanskelig, og at det er viktig at personen deler opplevelsene med noen og søker hjelp. 

Hvis du selv eller noen du kjenner blir utsatt for vold og trusler, eller er vitne til dette, kan du ringe til politiet i ditt distrikt (tlf 02800) eller ta kontakt med barnevernstjenesten. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111, de kan hjelpe deg å finne ut hvem du skal kontakte der du bor. 

Det er vanskelig å si med sikkerhet hva barnevernstjenesten vil gjøre, men de vil forsøke å trygge den som har blitt utsatt og hindre at dette skjer igjen. Noen ganger må ungdom flytte fra hjemmet sitt for å kunne få det bedre. Det er straffbart å utføre vold mot andre, men hvilken straff man får hvis man blir dømt kan variere og kommer an på alvorlighet og varighet av volden. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Håper svaret var til hjelp for deg, og snakk med noen om dette som kan gi deg mer hjelp og råd. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold