Hopp til hovedinnholdet

Kan legen min tipse politiet om at jeg blir utsatt for vold?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det er mulig for en lege å anmelde vold uten offerets samtykke? Jeg var hos en lege for noen dager siden som begynte å telle ut høyt blåmerkene på meg. Han spurte hvor de var fra og da jeg ikke svarte, spurte han om de var fra idrett. Jeg sa ja, men tror ikke han trodde på meg, for han spurte om jeg var helt sikker på om de kom fra idrett. Det fikk meg til å lure på om en lege kan anmelde dette om han visste hvem som sto bak? Føler jeg har litt lyst til å prate med noen om dette, men vil ikke det dersom det ender med anmeldelse mot kjæresten min. Hvor går grensen for hvor taushetsplikten oppheves? Blåmerker rundt omkring og merker rundt hals er ikke så uvanlig for meg, skal det mer til eller hadde legen hatt rett til å anmelde da? Han har av og til også sagt at han har lyst til å skade meg alvorlig/kvele meg til jeg ikke lenger lever, men jeg tar ikke det så seriøst siden han sier det nesten som en fantasi. Kan noen anmelde eller er det kun jeg som kan det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I noen tilfeller har en lege ikke bare en rett, men også en plikt til å varsle politiet, og det er der "dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom.", se helsepersonelloven § 31

Ut fra det du forteller kan det godt tenkes at legen din har en plikt til å varsle politiet om skadene han så på kroppen din, og mistanken han (kanskje) har om at du blir utsatt for vold. Og jeg håper for din skyld at legen din varsler politiet i denne saken. 

Det du beskriver er etter min forståelse vold. Det at kjæresten din forteller deg at han har lyst til å kvele deg er ikke normalt, det skal ikke være slik i et sunt forhold. Og når han i tillegg til dette skader deg så du får blåmerker på kroppen og merker rundt halsen er ikke dette noe du skal ta lett på. Jeg håper du har en person i livet ditt som du stoler nok på til at du kan snakke med ham/henne om forholdet til kjæresten din og det han gjør mot deg. Enten det er en av foreldrene dine, en venninne eller en lærer på skolen håper jeg du forteller noen om hva som skjer i livet ditt i morgen. Hva om kjæresten din en dag skader deg så alvorlig at du må på sykehus?

Jeg håper virkelig at det ordner seg for deg, du fortjener bedre enn å leve med en kjæreste som skader deg.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold