Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli voldelig som faren min

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei. jeg er en jente på 17 som er kjæreste med en på 21. som liten ble jeg utsatt for vold av pappa. han slo og tok masse håndgrep på meg. ifjord ble jeg utsatt for en voldtekt. først nå har jeg begynt å utøve vold på kjæresten min. det er som oftest når vi lekesloss, at jeg biter eller slår. og jeg klarer ikke å stoppe når han ber meg om det. jeg er veldig bekymret for å bli som faren min. er det nødvendig for meg å søke hjelp? det siste jeg vil i hele verden er å skade kjæresten min. jeg elsker han mer en noe annet, og det er han som hjalp meg å kontrollere det i starten. men nå blir det bare værre og værre. han går rundt med bitemerker og blåmerker i flere uker.. jeg er redd for at jeg er i ferd med å bli som faren min. og det er det siste jeg vil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar opp vold som tema. Det er mange som er redd for å bli som foreldrene sine men tanke på vold, men ikke tørr å ta det opp. Det at du er bevist på hva du gjør og ikke bagatelliserer volden er ett godt utgangspunkt for at du kan hjelpe deg selv til å få slutt på det.

Du har vært utsatt for kriminelle handlinger både fra far og ved voldtekten og det kan påvirke både følelsene du får i kroppen og tankene du får i hode.

Om vi tar følelsene først:

Kroppen din husker at du har vært redd både når far utsatte deg for vold og ved voldtekten. Du sier at din vold som oftest starter når dere lekesloss. Det kan være at lekeslossing ikke er noen lur aktivitet for deg nå. Dersom kjæresten din holder deg fast på en måte som minner kroppen din på far sine håndgrep, eller noe ved voldtekten, kan du få en panikkfølelse som du vil gjøre hva som helst for å komme bort fra. Vold oppstår ofte når ubehag blir for stort og en ønsker å bryte ut av situasjonen. Kroppen din trenger tid på å forstå at du er trygg nå. Det vil si at kjæresten din må bli bevist på at han kan sette i gang frykt hos deg ved å lekesloss, og at du trenger tid på å bli trygg, selv om det ikke er han har utsatt deg for vold. 

Tankene dine:

Når man blir utsatt for kriminelle og skremmende handlinger gjør det ofte noe med måten vi tenker om oss selv på. Dette har det vært forsket mye på. Viste du at de fleste som blir utsatt for tortur kommer ut av fengselet med skyldfølelse. Det samme gjelder for mange av de som blir utsatt for vold i en nær relasjon over tid. Det å erkjenne overfor seg selv at en ikke har kontroll over kroppen sin er så skremmende at vi prøver å forestille oss at vi har kontroll. Dette kan vi gjøre for eksempel ved å si til oss selv at far slår fordi: jeg svarte imot ham, fordi jeg ikke hadde gjort leksen, fordi jeg snakket for høyt, fordi jeg er så rotete, fordi jeg er en det ikke går an å bli glad i etc. Vi lager oss en liksom opplevelse av kontroll for å overleve hverdagen. Dette er ikke noe vi aktivt velger å tenke. Det skjer som ren overlevelse i skremmende situasjoner. Prisen er at mange kommer ut av vold med dårlig selvfølelse.

Vi er egentlig utrolig urettferdige med oss selv når vi får dårlig selvfølelse av krenkelser som andre har påført oss. Vi ville aldri funnet på å si det samme til en venn som vi sier til oss selv. Dårlig selvfølelse kan gjøre at vi tenker svært negative tanker om oss selv når vi minst trenger det. Vanlige negative tanker å få om seg selv etter krenkelser er: Jeg har ingen verdi, det jeg sier betyr ingen ting, jeg fortjener ikke respekt, jeg er ikke flink etc. VI er ofte ikke klar over at vi tenker slik om oss selv, men mange som utøver vold tenker slike tanker om seg selv rett før volden.

Jeg vet ikke om det er slik for deg. Men mange som utøver vold sliter med negative tanker om seg selv rett før sinne tar overhånd. De negative tankene om seg selv blir forsterket og oppleves som mer sanne dersom det samtidig også aktiveres angst i kroppen. Så når du og kjæresten lekesloss og du kjenner at sinne begynner å komme, hvilke tanker får du om deg selv? Om du klarer å gjenkjenne tankene, vil du se at tankene du får ikke er sanne, men de kan oppleves sånn i situasjonen og særlig dersom du er aktivert med angst samtidig. Å bryte ut av voldsmønster handler om å bli klar over både egen kroppsaktivering og tanker om seg selv rett før sinne kommer. Etter gjenkjennelse handler det om å øve på å stoppe opp, utfordre tankene og erfare at en da får kontroll nok til å velge annerledes handlinger enn vold.

 

For mer informasjon se hjemmesiden littsint.no

Der kan du laste ned en gratis E-bok, under materiell, som viser 10 videosnutter fra en sinnemestringsterapi. E-boken gjør det lettere å gjenkjenne egne mønster og vite hvordan en kan øve på å hjelpe seg selv.

Husk at det er ikke din skyld at du har blitt utsatt for vold.

Lykke til med øvingen.

Hilsen familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold