Hopp til hovedinnholdet

Broren min slår meg og banker meg opp hele tiden jeg kan ikke si noe i mot han da kan jeg få skamjuling.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Broren min slår meg og banker meg opp hele tiden jeg kan ikke si noe i mot han da kan jeg få skamjuling. hva har han lov til å gjøre og hva sier loven om dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller at broren din slår og banker deg opp, dette er svært alvorlig! Å utsette noen for vold og trusler (du forteller at du ikke kan si i mot ham for da vil han skambanke deg. Slik jeg forstår deg har han muligens truet med dette.) er straffbare handlinger! At man er søsken gir ham ingen større rett til å utsette deg for dette. 

Du skriver ingenting om foreldrene dine, og jeg lurer på om de vet hva som foregår? Jeg vil på det stekeste anbefale at du prater med noen om hva som skjer hjemme: foreldrene dine, helsesøster på skolen eller andre voksne du stoler på og har tillit til. Jeg kan forestille meg at du må være redd for å fortelle om dette til noen siden han da vil skambanke deg som du skriver, men for at du skal få det bedre og for at det skal kunne endre seg er det kjempeviktig at du prater med en voksen! Du kan også kontakte den lokale barnevernstjenesten der du bor. Barneverntjenesten har plikt til å beskytte barn fra vold og trusler.

Om du ringer alarmtelefonen på nummer 116111 kan de hjelpe deg videre. Å ringe dit er gratis. Alarmtelefonen for barn og unge er en nødtelefon for barn under 18 år som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt. De kan hjelpe deg å finne hjelp der du bor.

Vennlig hilsen psykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold