Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble voldtatt for fire år siden. Hvor kan jeg få hjelp? Og har jeg krav på noen form for erstatning for å få hjelp?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg ble voldtatt da jeg var 16 år. Etter voldtekten husket jeg ganske lite av hendelsen. Jeg gikk i mange år og hadde en følelse av at jeg hadde skyld i det selv. Han sa at dersom jeg ``sladret´´til noen, så kom ingen til å tro på meg. og han kom til å gjøre det igjen. Jeg anmeldte derfor ikke voldtekten. I flere år var jeg avhengig av sovetabletter for å sove, og jeg fikk diagnosene PTSD, depresjon og panikkangst. Jeg er mye redd og lei meg. Jeg vil nå oppsøke hjelp, da jeg kjenner at det ødelegger hverdagen min mer og mer. Jeg klarer ikke lenger. Jeg tar zoloft hver dag, men trenger kognitiv terapi, ikke bare medisiner! MEN: Det er veldig lange ventelister i det offentlige. Og det private er for dyrt for meg. Har jeg krav på noen form for erstatning for å få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!

Aller først: så flott at du ønsker å oppsøke hjelp! Du har flere alternativer: dersom du er student kan ett alternativ være å kontakte studenthelsetjenesten på studiestedet ditt. Der jobber det blant annet psykologer.

Et annet alternativ er å kontakte psykologer som organiserer seg privat, men som har avtale med det offentlige (såkalt refusjonsordning eller driftstilskudd).
Fordelene er man kun betaler egenandeler opp til frikortsgrensen samt at de fleste psykologer med slik avtale også har lang erfaring. Bakdelen er at det er få tilbydere og til dels lange ventelister. Noen opplever også at det er utfordrende å oppnå kontakt. For å gå til psykolog med driftsavtale trenger du henvisning fra fastlege. Jeg vil anbefale deg at du ringer fritt sykehusvalg-kontoret på telefon 800 41 004. Her har de oppdatert informasjon om ventetiden hos de ulike avtalespesialistene. Du kan også sjekke helfo.no/psykologer-og-legespesialister-med-helfo-avtale for oversikt over hvilke psykologer og legespesialister som har HELFO avtale. 

Du har fortsatt muligheten til å anmelde forholdet til politiet også, hvis du ønsker det. Dersom du har anmeldt forholdet til politiet, så kan du også søke om voldsoffererstatning.

Se også artiklene nedenfor med forskjellige tips, og www.dixi.no/

 Hilsen ung.no, i samarbeid med juristen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold