Hopp til hovedinnholdet

Utøvelse av vold mot andre personer 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg var ute på byen med en kompis gikk bra, helt til på slutten av kvelden. og jeg ble omringet av 3 pakistanere og flere øyenvitner på at det var di som slo først og at di som la opp til alt sammen. men jeg klarte å forsvare meg selv. han ene fikk kjevebrudd på 2 steder og lå bevisstløs . han andre fikk hjernerystelse. og sistemann som starta alt løp deretter avgårde.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig vanskelig å forstå hva du egentlig lurer på. Du forteller at du har vært ute på byen og havnet i slosskamp. Videre forteller du at flere personer har blitt skadet som følge av slosskampen. Det fremgår ikke om det er du som er skyld i disse skadene. 

Dersom du er skyld i skadene fordi du har utøvet vold mot andre personer, vil du kunne staffes for dette. Det følger av straffeloven § 273 at 

Med fengsel inntil 6 år straffes den som skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller liknende tilstand hos en annen.

I straffeloven §18 finnes regler om nødverge. Det heter her at en handling som ellers er straffbar blir lovlig når den blir foretatt for å avverge et ulovlig angrep. Handlingen må ikke gå lenger enn nødvendig og handlingen skal ikke åpenbart gå ut over hva som er forsvarlig i forhold til farlighetsgraden av angrepet, eller utover hva slags interesse angrepet krenker og angriperens skyld.

Skadene du beskriver er alvorlige og det virker derfor ikke sannsynlig at nødvergebestemmelsen kommer til anvendelse. 

Ettersom det ikke går klart fram hva du lurer på i forbindelse med hendelsen du har beskrevet, kan jeg ikke svare mer konkret. Dersom du lurer på noe mer konkret kan du sende inn ett nytt spørsmål.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold