Hopp til hovedinnholdet

Redd for venninnen i USA.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! har stilt det samme spørsmålet noen ganger og det er ingen som tar meg seriøst! dette er ikke en skole oppgave. jeg har en venn som bor i USA og jeg er redd for hennes sikkerhet. hun er svart ( har det noe å si?) og hun er ofte redd for politet!! I USA så har hun ikke sånne sider som svarer er sanne. dette er en spørsmål jeg hadde håpt dere kunne svare på siden jeg er en jente som er redd for min venn sin sikkerhet !! jeg lurer på disse spørsmålene: Hvorfor er politiet misbruk så høy i usa? Kan vi anse dette som vold eller følger de bare loven? hvorfor er det en del av kulturen til USA å ha våpen? Er politet spesielt ute etter personer med utenlandsbakgrunn? Vær så snill svar fort! jeg trenger virkelig svar på disse spørsmålene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Det er ikke noe hyggelig å lese at du er bekymret for din venns sikkerhet, men det er flott at du bryr deg om henne og flott at du følger med på utviklingen i andre samfunn. Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor det har vært så mange episoder der politiet har skutt og drept svarte i USA, og om dette er nødvendig (slik politiet i noen sammenhenger har hevdet) eller om det kan anses som et uttrykk for rasisme (som ofrenes familier i noen sammenhenger har hevdet). Men at det har vært urovekkende mange tilfeller de siste årene, som også har fått oppmerksomhet her i Norge, det er det liten tvil om.

Det er nok flere årsaker til denne utviklingen. For det første er det, som du skriver, en helt annen kultur for det å bære våpen i USA enn i Norge. Dette henger sammen med tanken om USA som «the land of the free», det «nye» landet der bosettere kom fra andre deler av verden og bygget opp et helt nytt samfunn med uendelige muligheter. I mange av de amerikanske statene er våpenlovgivningen veldig liberal, og mange bærer våpen i selvforsvar.

For det andre har USA en helt annen historie når det gjelder forholdet mellom hvite og svarte, det vet du sikkert. Selv om segregeringspolitikken som holdt svarte og hvite adskilt i samfunnet er avskaffet for mange år siden, er det fortsatt slik at f.eks. de sosioøkonomiske forskjellene mellom hvite og svarte er merkbare. Det er for eksempel mange flere svarte mennesker i amerikanske fengsler, enn hvite, og mange mener rettssystemet systematisk diskriminerer svarte. Flere av sakene som har vært i media, f.eks. saken der 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept i Ferguson, har skjedd i fattige nabolag der innbyggerne hovedsakelig er svarte og det er problemer med kriminelle gjenger. Ferguson-saken ble etterfulgt av store demonstrasjoner mot politiet over hele landet. Dette har revitalisert diskusjonen om rasisme i det amerikanske samfunnet, noe noe som er viktig, men som kanskje også fører til større splittelse.

Det som er veldig problematisk er at flere av de drepte er skutt flere ganger enn det som kan være nødvendig for å uskadeliggjøre vedkommende, uavhengig av hvilken trussel politimannen oppfattet, eller offeret er skutt i ryggen. Det som opprører mange er at et flertall av ofrene i de omtalte sakene har vært ubevæpnede. Dette gir uansett et inntrykk av at politimenn finner det lettere å skyte på svarte, eller i hvert fall finner det lettere å anse dem som en trussel eller mistenke at de er bevæpnede.

Håper dette svarte på spørsmålet ditt!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold