Hopp til hovedinnholdet

Jeg måtte forsvare meg selv, har jeg gjort noe galt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei er en gutt på 15 år og jeg gikk hjem alein engang på kvelden og da kom det to personer som begynte og dytte meg osv... jeg sa at jeg ikke ville ha noe bråk men de stoppet ikke. og da begynte adrenalinet og pumpe. plutselig ble jeg slått i bakhodet av den ene personen og jeg snudde meg straks og slo alt jeg maktet og traff han mitt i ansiktet og han datt og han lå på bakken bevistløs. så kom den andre og prøvde og ta meg og da tok jeg han i et grep og sa stop jeg prøver bare og gå hjem. men han nektet så jeg slapp grepet og ga han en springskalle over trynet, da datt også han i bakken. har jeg gjort noe galt? disse to var gamlere en meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at jeg syns det er leit å høre at du ble utsatt for dette, men jeg er glad for at det gikk såpass bra med deg.

Som du vet er det i utgangspunktet ulovlig å slå ned andre, men det ett unntak fra dette og det er der man er nødt til å forsvare seg selv fra et angrep. Ut fra det du beskriver kan ikke jeg se at du har gjort noe galt i denne situasjonen.

I straffeloven § 18 har vi en regel om at en handling som ellers ville være straffbar er lovlig når den blir foretatt for å avverge et ulovlig angrep, ikke går lenger enn nødvendig, og ikke går åpenbart ut over hva som er forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet er, hva slags interesse som angrepet krenker, og angriperens skyld.

Det at du slo ned disse to guttene er som nevnt noe som i utgangspunktet var ulovlig. Men slik du har beskrevet dette slo du dem ned for å avverge deres ulovlig angrep på deg. Siden du først prøvde å få dem til å slutte å ved å si at du ikke ville ha noe bråk, og du deretter ble slått i bakhodet av den ene gutten, kan det nok forsvares at du slo tilbake. Hvis du hadde fortsatt å slå eller sparke mens guttene lå på bakken hadde du gått lenger enn det regelen i straffeloven § 18 tillater, men slik jeg forstår deg gjorde du ikke noe mer etter at guttene hadde falt i bakken. Jeg tenker derfor at slik denne situasjonen var har du holdt deg innenfor regelen i straffeloven § 18 og har dermed ikke gjort noe ulovlig/galt.

Hvis guttene skulle finne på å anmelde deg er det politiet som må vurdere om du har gått lenger enn det straffeloven § 18 tillater eller ikke, men det er kanskje ikke så sannsynlig at du blir anmeldt, og jeg tror at politiet ville ha vurdert at det du gjorde var nødverge. Det er lov til å forsvare seg når man blir angrepet, men man kan ikke gjøre mer enn det som er nødvendig for å avverge angrepet, og det høres det ikke ut som om du har gjort.

Men vår vurdering er basert på DIN versjon av historien, og vi kan ikke med sikkerhet si at du ikke gikk utover retten til nødverge. Spørsmål man må stille seg er om man slo mye hardere enn nødvendig? Hadde man noe alternativ - feks å løpe sin vei? Provoserte du på noen måte? Tenk gjerne over slike ting og hvordan du vil løse en lignende situasjon på best mulig måte dersom du skulle oppleve noe lignende igjen.

Jeg håper at du klarer å la være å bekymre deg noe mer for det som skjedde, og hvis du skulle få noe mer trøbbel med disse guttene så må du snakke med foreldrene dine slik at de kan hjelpe deg, og slik at dere eventuelt får anmeldt disse guttene.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold