Hopp til hovedinnholdet

Hvordan foregår det hvis jeg skal anmelde noen for ett voldelig forhold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvordan foregår det hvis jeg skal anmelde noen for ett voldelig forhold? Han har ikke fysisk slått meg, mer at han har holdt skikkelig tak i meg og dytta meg. Også en gang brukt ei jakke til å slå meg med. Kan jeg anmelde for psykisk vold? Altså navnekalling, måten han har behandlet meg på, isolert meg fra venner og familie osv.. Hva skjer isåfall med han hvis jeg anmelder? Må jeg se han igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du ønsker å anmelde forholdet, må du gjøre det hos politiet. På politiets hjemmesider står det:

"Hvis du er under 18 år, bør du anmelde ved å møte hos politiet der du bor sammen med en foresatt. Alternativt kan nærmeste foresatt registrere anmeldelsen i sitt navn."

Det blir etter en anmeldelse politiets oppgave å etterforske saken og avgjøre om det er tilstrekkelig grunnlag for å reise en straffesak, og avgjøre hva det skal tas ut tiltale for. 

Slik du beskriver saken er den mest aktulle lovbestemmelsen kroppskrenkelse etter straffeloven § 271. Straffen her er fra bot til fengsel i ett år, avhengig av hvor alvorlig forholdet er.

Det er ikke noe krav at du må møte personen igjen i løpet av prosessen. Hvis det blir en sak for domstolene, må du i utgangspunktet møte opp å vitne i rettssalen. Tiltalte er da som regel til stede i salen, men det finnes regler som gjør at tiltalte kan flyttes ut mens du forklarer deg. Politiet kan fortelle deg mer om prosessen videre når du leverer anmeldelsen.     

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold