Hopp til hovedinnholdet

Kan en voldsdom hindre meg i å komme inn i militæret eller bli brannmann?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg ble dømt til 90dagers fengsel (straffeparagraf 273) etter og ha slått en i ansiktet. Kan dette gjøre til at jeg ikke kan komme inn i militæret, bli brannmann og lignende. Aldri blitt dømt for noe, eller hatt problem med politiet tidligere. Dette var en handling som skjedde da jeg var full og ble framprovosert av den motsatt part.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har ikke skrevet noe om når du fikk dommen, og da kan jeg dessverre ikke gi deg et helt sikker svar.

Hvor lenge forholdet blir stående på den ordinære politiattesten følger av politiregisterloven § 40. Hovedregelen er at et forhold blir stående i tre år fra dom er avsagt, se § 40 nr. 5. Men så er det noen unntak fra dette, og det er for eksempel der en person under 18 år har fått en betinget fengselsdom eller bot. I et slikt tilfelle skal forholdet ikke fremgå av politiattesten hvis det er mer enn to år siden dommen ble avsagt eller boten vedtatt.

Les igjennom politiregisterloven § 40, den kan være litt vanskelig å forstå fordi det er mange unntak fra reglene, men les den nøye så finner du svaret på spørsmålet ditt om hvor lenge dommen blir stående på den ordinære politiattesten. 

Det er den ordinære politiattesten som brukes i de fleste tilfelle, men i noen tilfelle kreves det at man fremlegger en uttømmende eller utvidet politiattest, eller en barneomsorgsattest. For eksempel vil man ved søknad om opptak til Politihøgskolen måtte levere en uttømmende politiattest, og på denne vil alle forholdet man har fått en straffereaksjon for fremgå, uansett hvor lenge siden det er. 

Det er mulig at det du gjorde kan være en hindring i forhold til å komme inn i militæret eller i forhold til å bli brannmann. Men det skal gjøres en vurdering, så det er ingen automatikk i at du ikke kan komme inn i militæret eller bli brannmann, men du bør også være forberedt på at det kan hende du må velge en annen vei. 

Les mer i artiklene du finner nedenfor. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer

Dette er kravene til Forsvaret

Løper på tredemølle (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold