Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg slår en person som slår kompisen min, blir det da ansett som selvforsvar?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Om jeg ser at kompisen min blir banket opp, og jeg "stepper inn" og slår ned han andre. Hvordan blir dette behandlet? Regnes det som selvforsvar eller slo jeg først? (Dette er da vis kompisen min ikke slo først)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er nok dessverre ikke sånn jeg kan gi deg et kort og greit svar på. Det kan skrives mange sider om nettopp dette tema i lærebøkene, om noe er selvforsvar/nødverge eller om det kan være formildende omstendigheter på grunn av provokasjon.

Hver enkelt sak må vurderes for seg, og det er politiet og eventuelt retten som må vurdere om det foreligger nødverge eller ikke. Det kan være at i en situasjon blir det ansett som nødverge det at du forsvarer din kamerat, og at du da vil vil kunne fritas for straff, eventuelt at du får lavere straff på grunn av provokasjon. Men man kan aldri gå lenger enn det som er nødvendig for å forsvare seg selv/annen person/ting. Det vil si at dersom du ser at din kamerat får en ørefik, så vil det ikke anses som nødverge at du da f.eks. banker opp personen. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold